INSPIRACJE / Przepisy / 21 sierpnia 2018

Zupa krem z zielonego groszku

Składniki:

  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 cebula posiekana
  • 1 mała marchewka pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 1 por posiekany
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100g chudej gotowanej lub pieczonej szynki drobiowej pokrojonej w kostkę
  • 500g świeżego lub mrożonego zielonego groszku
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 l wywaru z warzyw
  • duże liście sałaty drobno poszatkowane
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Podgrzać masło klarowane w rondlu. Wrzucić cebulę, marchewkę, czosnek, por,
seler naciowy, natkę pietruszki i szynkę. Dobrze wymieszać, przykryć rondel,
zmniejszyć ogień i podduszać warzywa około 30 minut, aż zmiękną. Od czasu do
czasu mieszać, aby ugotowały się równomiernie.
Dodać groszek, zioła prowansalskie i wywar. Doprowadzić do wrzenia,
zmniejszyć nieco ogień i gotować, aż groszek lekko zmięknie (10 minut na
gotowanie świeżego groszku lub 5 minut na gotowanie groszku
mrożonego). Dodać sałatę i gotować jeszcze 5 minut.
Przetrzeć połowę do dwóch trzecich zupy w mikserze, a następnie dodać
ją do reszty. Można też posłużyć się ręcznym mikserem, żeby częściowo
przetrzeć zupę w rondlu. W razie potrzeby delikatnie ją podgrzać,
sprawdzić jej smak i przyprawić. Nalać zupę do ciepłych misek. Do każdej
porcji dodać trochę jogurtu, wymieszać i natychmiast podawać.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: