INSPIRACJE / Przepisy / 13 września 2018

Zapiekanka z bakłażana

Składniki:

bakłażan

50 g soczewicy zielonej

1/2 szklanki krojonych pomidorów

1 cebula

1 ząbek czosnku

pieczarki

pieprz czarny

pieprz ziołowy

sól

gałka muszkatołowa

1 łyżka oleju kokosowego

 

Przygotowanie:

Bakłażana kroimy na pół, solimy i zapiekamy w piecyku w temperaturze  200°C przez  20 min. Następnie wyjmujemy i łyżką drążymy środek tak aby nie uszkodzić skórki bakłażana.

Soczewicę gotujemy na małym ogniu przez 20 min z dodatkiem liścia laurowego.

Następnie cebulę, czosnek oraz pieczarki kroimy i podsmażamy na oleju kokosowym. Dodajemy ugotowaną soczewicę, dodajemy krojone pomidory. Po 5 minutach smażenia przyprawiamy solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz kminkiem i chili.

Bakłażana nadziewamy przygotowanym farszem. Układamy pokrojone wcześniej oliwki zielone.

Zapiekamy jeszcze 10 minut w 200°C. Całość dekorujemy natką pietruszki.

Całość: 386 kcal

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: