INSPIRACJE / Odżywianie / 25 października 2018

Wzmocnij swój organizm i przygotuj się na zimę– zminimalizuj ryzyko infekcji!

Kalendarz i pogoda za oknem pokazuje, że jesień zagościła już u nas na dobre. Reklamodawcy prześcigają się w bombardowaniu nas informacjami o lekach na różnego rodzaju infekcje.

Jak za pomocą diety zmniejszyć ryzyko przeziębień i wzmocnić tym samym swój organizm, aby wstawać z ogromną energią i bez konieczności zabierania ze sobą chusteczek do nosa.

MIÓD
Ma silne właściwości antyoksydacyjnych, które zawdzięcza obecności witaminy C, karotenoidów i flawonoidów. Uważa się, że najbardziej skuteczny w zapobieganiu przeziębień jest miód manuka oraz miód gryczany.

Co ważne, miód należy dodawać do napojów o temperaturze max. 60℃, gdyż powyżej ten temperatury traci on swoje właściwości zdrowotne.

CZOSNEK
Czosnek jest liderem wśród roślin, których działanie lecznicze udowodniono naukowo. Często jest on nazywany naturalnym antybiotykiem. Działanie bakterio- i grzybobójcze zawdzięcza zawartym w nim olejkom. Czosnek, oprócz działania zwalczającego drobnoustroje w momencie infekcji, ma również właściwości wzmacniające naszą odporność, dlatego warto dodawać go do sosów w daniach obiadowych czy sałatek.
NATURALNE PROBIOTYKI
Kiszony czosnek, kapusta, ogórki, buraki. Również dobrym produktem dla Twoich bakterii jelitowych będzie ryż (ugotuj go a następnie włóż do lodówki na 12 godzin i znowu gotuj).
IMBIR
Wykazuje on działanie przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. Badania wskazują, że ma on podobne działanie do… aspiryny. Dlatego oprócz miodu, do herbaty warto dodać również świeżo starty lub pokroiony w plasterki imbir.
KURKUMA
Przyprawa ta ma silne działania przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, antynowotworowe oraz oczyszczające. Znalazła zastosowanie m.in. w łagodzeniu bólu miesiączkowego, dolegliwościach żołądkowych i leczeniu trudno gojących się ran i blizn. Wszystko to dzięki związkom o silnych właściwościach leczniczych, zwanych kurkuminoidami. Kurkuma ma zbawienne działanie w przypadku przeziębień i infekcji bakteryjnych, słabej odporności– lipopolisacharydy zawarte w kurkumie skutecznie mobilizują układ odpornościowy, chroniąc przed sezonowymi infekcjami i kaszlem.
WITAMINA C
W okresie jesiennym bogatym źródłem może być też kapusta kiszona, spożywana na przykład jako surówka. Najbardziej kojarzymy ją z odpornością, prawda? Uczestniczy ona bowiem w walce układu odpornościowego z czynnikami mogącymi wywołać infekcje. Działanie witaminy C wspomaga dodanie witaminy E, którą znajdziesz między innymi w olejach roślinnych.

Bardzo polecamy Wam kapustę kiszoną z olejem rydzowym, albo azjatycką wersję kiszonej kapusty czyli kimchi.

W swoim planie dnia uwzględnij czas na aktywność fizyczną i wypoczynek.
Zadbaj o spacery nawet w chłodniejsze dni. Pamiętaj, aby wietrzyć pomieszczenia w których przebywasz. Ważne jest również, aby odpowiednio się zregenerować – dbaj o czas na wypoczynek! Istotny jest głęboki sen. Nie idź do łóżka z telefonem lub tabletem, nie zasypiaj przy włączonym telewizorze, emitowane przez te urządzenia niebieskie światło utrudnia zasypanie i regeneracje.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: