INSPIRACJE / Przepisy / 15 września 2018

WEGEBURGERY

Składniki na około 10 kotletów:        

  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • ½ szklanki prażonego słonecznika
  • ½ szklanki prażonego sezamu
  • 1 czerwona cebula
  • ½ szklanki otrębów pszennych
  • ¼ szklanki oleju roślinnego
  • 3 łyżki mąki razowej/orkiszowej
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 2 łyżeczki pietruszki
  • łyżeczka suszonego imbiru albo 3 cm świeżego korzenia startego drobno na tarce
  • ¼ łyżeczki chili
  • sól
  • czarny pieprz

Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i mieszamy rękami, aż do uzyskania klejącej masy. Jeżeli masa nie klei się wystarczająco, wystarczy dodać jeszcze więcej oleju i mąki. Lepimy kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub kładziemy na grillu elektrycznym. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni, w połowie czasu pieczenia (albo po upływie 20 minut) delikatnie obracając kotlety na drugą stronę.

 Następnie zmieniamy kotlety w burgery, do których  potrzeba:

  • dużą czerwoną cebulę
  • dużego pomidora
  • kilka plasterków zielonego ogórka
  • kilka liści sałaty
  • mała garść rukoli
  • kilka łyżek dobrego, ekologicznego keczupu
  • odrobina musztardy
  • opcjonalnie: bułki pełnoziarniste

Warzywa z kotletem nabijamy na dużą wykałaczkę dodajemy odrobine ketchupu i musztardy lub wszystko pakujemy do bułki pełnoziarnistej.

Zjadamy ze smakiem 🙂

 

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: