Składniki:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 ml aqua farby, czyli wody z puszki ciecierzycy
- 1 – 2 łyżki cukru pudru z ksylitolu, opcjonalnie
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. W niedużym garnku zagotować wodę, na garnku miseczkę w taki sposób, aby nie dotykała dnem wrzątku. Do miseczki wsypać posiekaną czekoladę i energicznie mieszać do momentu, aż czekolada się roztopi. Wtedy zdjąć z garnka i odstawić obok do wystudzenia. Wodę z ciecierzycy wlać do miski, dodać sól i przy pomocy miksera ubijać przez 5 minut na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukru i dalej ubijać, a na koniec dodać przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką. Czekolada powinna wystygnąć do momentu, aż będzie letnia, ale wciąż płynna. Jeśli będzie za ciepła mus nie będzie puszysty, bo piana opadnie. Przelać do przygotowanych pucharków i włożyć na godzinę do lodówki. Podawać ze świeżymi owocami lub owocowym sosem.
Porady:
Ilość użyta w tym przepisie odpowiada ilości z jednej 400 ml puszki ciecierzycy. Do tego deseru sprawdzi się zarówno woda z ciecierzycy jak i z różnych rodzajów fasoli – różnica jest taka, że każda woda z ciecierzycy ubija się błyskawicznie, ale nie każda woda z fasoli daje się ubić . Woda z gotowania strączków też się sprawdzi pod warunkiem, że po ugotowaniu zostanie zredukowana przynajmniej czterokrotnie, a następnie wystudzona. Gotowy mus może stać w lodówce przez 5 dni. Dobrze smakuje z ulubionymi owocami lub konfiturą. Można też do czekolady dodać szczyptę chili albo łyżeczkę mocnej kawy.
KALORIE | BIAŁKO | TŁUSZCZE | WĘGLOWODANY | |
CAŁOŚĆ: | 1036 kcal | 14,3 g | 85,1 g | 42,1 g |