INSPIRACJE / Przepisy / 15 kwietnia 2019

Wegański mus czekoladowy, idealny!

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml aqua farby, czyli wody z puszki ciecierzycy
  • 1 – 2 łyżki cukru pudru z ksylitolu, opcjonalnie
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. W niedużym garnku zagotować wodę, na garnku miseczkę w taki sposób, aby nie dotykała dnem wrzątku. Do miseczki wsypać posiekaną czekoladę i energicznie mieszać do momentu, aż czekolada się roztopi. Wtedy zdjąć z garnka i odstawić obok do wystudzenia. Wodę z ciecierzycy wlać do miski, dodać sól i przy pomocy miksera ubijać przez 5 minut na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukru i dalej ubijać, a na koniec dodać przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką. Czekolada powinna wystygnąć do momentu, aż będzie letnia, ale wciąż płynna. Jeśli będzie za ciepła mus nie będzie puszysty, bo piana opadnie. Przelać do przygotowanych pucharków i włożyć na godzinę do lodówki. Podawać ze świeżymi owocami lub owocowym sosem.

 

Porady:

Ilość użyta w tym przepisie odpowiada ilości z jednej 400 ml puszki ciecierzycy. Do tego deseru sprawdzi się zarówno woda z ciecierzycy jak i z różnych rodzajów fasoli – różnica jest taka, że każda woda z ciecierzycy ubija się błyskawicznie, ale nie każda woda z fasoli daje się ubić . Woda z gotowania strączków też się sprawdzi pod warunkiem, że po ugotowaniu zostanie zredukowana przynajmniej czterokrotnie, a następnie wystudzona. Gotowy mus może stać w lodówce przez 5 dni. Dobrze smakuje z ulubionymi owocami lub konfiturą. Można też do czekolady dodać szczyptę chili albo łyżeczkę mocnej kawy.

 

  KALORIE BIAŁKO TŁUSZCZE WĘGLOWODANY
CAŁOŚĆ: 1036 kcal 14,3 g 85,1 g 42,1 g

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: