Coraz więcej mówi się o tym, że warzywa i owoce są najlepszym źródłem błonnika w naszej diecie i ja się z tym zgadzam. Błonnik pełni wiele funkcji w naszym organizmie, a także spożywanie go zmniejsza ryzyko powstawania schorzeń układu pokarmowego.
Jakie warzywa i owoce warto jeść w maju, aby dostarczać organizmowi dużej ilości błonnika?
W tym miesiącu polecam:
Sałata
Należy do jednych z najpopularniejszych warzyw. Wykorzystywana jest często do kanapek czy sałatek. Ma w sobie znikome ilości kalorii, a to dzięki dużej zawartości wody- około 90-95%.
Jest ona bogata w żelazo, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia anemii. Jako zielone, liściaste warzywo zawiera spore ilości witaminy C, która wpływa pozytywnie na układ odpornościowy. Oprócz tego zawiera też karotenoidy oraz witaminę K, która wpływa na proces krzepnięcia krwi.
Duża zawartość błonnika wpływa na perystaltykę jelit, regulując ich czynność oraz zapobiega zaparciom.
Cebula dymka
Jest to rodzaj mniejszej cebuli, z której w warunkach domowych możliwe jest wyhodowanie szczypiorku. Charakteryzuje się ona delikatnym smakiem, który odróżnia ja od zwykłej cebuli.
Jest ona bogata w kwas foliowy, dlatego powinny ją spożywać kobiety, które starają się o dziecko. Dodatkowo zawiera spore ilości witaminy C, która zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji oraz wpływa na układ krążenia. Witamina E zawarta w cebuli zwalcza wolne rodniki, a tym samym zmniejsza ryzyko powstania chorób i nowotworów. Inne składniki odżywcze, które znajdziemy w dymce to: wapń, żelazo, fosfor, potas i mangan.
Duża zawartość błonnika wpływa na pracę przewodu pokarmowego. Jest ona niskokaloryczna i sprzyja procesowi odchudzania, ponieważ usuwa nadmiar wody z organizmu.
Natka pietruszki
Ma charakterystyczne liście o intensywnym zapachu, które często dodaje się do zup lub innych potraw w celu nadania aromatu. Często wykorzystywana jest jako przyprawa.
Jako, że jest zielonym i liściastym warzywem bogata jest ona w witaminę C, K oraz karotenoidy. Oprócz tego zawiera witaminy z grupy B, które wpływają na pracę układu nerwowego. Wpływa to pozytywnie na przekazywanie impulsów nerwowych.
Cechuje się dodatkowo duża zawartością błonnika oraz małą ilością kalorii.
Ziemniaki
Jest to chyba jedno z najbardziej cenionych warzyw w naszym kraju. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego obiadu. Oprócz tego można z nich przygotować wiele ciekawych i zdrowych dań.
Okazuje się, że w naszym kraju warzywo to jest najlepszym źródłem potasu. Wpływa on na pracę układu nerwowego, reguluje pracę gospodarki wodnej, a także kontroluje ciśnienie krwi i pracę nerek.
Oprócz tego w ziemniakach dodatkowo znajdziemy magnez, fosfor i witaminy z grupy B.
Mimo wielu teorii, że ziemniaki tuczą, mają one stosunkowo mało kalorii. Odznaczają się wysokim indeksem sytości. Wysoka wartość odżywcza tego warzywa wynika z zawartości skrobi, a także białka.
Rabarbar
Wiele osób twierdzi, że to owoc, ale powszechnie uznawany jest za warzywo. Łodygi liści to jedyna część, którą powinno się spożywać, ponieważ jego liście charakteryzują się wysoką zawartością kwasu szczawiowego, co może być niebezpieczne dla organizmu.
Obecny jest w nim potas, wapń, magnez, a także witaminy C oraz K.
Znajduje się w nim tylko około 20 kcal, dlatego polecany jest osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Ze względu na obecność błonnika pokarmowego, rabarbar może zwiększać poziom cholesterolu HDL. Ponadto wysoka ilość przeciwutleniaczy chroni m.in. przed chorobami serca.
Agrest
Jest to jeden z owoców, które kojarzą się ze zbliżającym się latem. Charakteryzuje się lekko kwaskowym smakiem. Nadaje się on idealnie do letnich sałatek, deserów lub jako przekąska.
Jest on bogaty w witaminę C. Dzięki temu wpływa na pracę układu odpornościowego. Ma działania moczopędne i wspomaga oczyszczać organizm z toksyn. Zawiera znaczne ilości magnezu i wapnia, wspomagając tym samym układ kostny.
Zawiera on spore ilości błonnika, dzięki któremu wspomaga pracę jelit i usprawnia procesy trawienne. Jest niskokaloryczny, dlatego pomaga w procesie odchudzania.