INSPIRACJE / Przepisy / 18 września 2019

Waniliowy pudding z tapioki z musem owocowym

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1/3 szklanki tapioki
  • szklanka mleka (dowolnego, np.sojowego)
  • łyżka miodu
  • laska wanilii (opcjonalnie: łyżeczka ekstraktu)

Przygotowanie:

  1. Tapiokę zalać wodą nieco ponad jej powierzchnię, odstawić na 15 min do napęcznienia
  2. Laskę wanilii nakroić wzdłuż ostrym nożem i jego czubkiem wybrać ziarenka
  3. Do tapioki wlać mleko, dodać wanilię i gotować mieszając do czasu, aż zgęstnieje, a ziarenka wypiją całe mleko i napęcznieją, a całość nabierze lekko kleistej konsystencji
  4. Przełożyć do kubeczków/miseczek/słoiczków i odstawić do ostygnięcia
  5. Truskawki rozmrozić, zmiksować blenderem na mus, ewentualnie dosłodzić miodem
  6. Mus wyłożyć na wierzch puddingu
Ilość Kalorie Białko Tłuszcze Węglowodany
Porcja 313 kcal 13,3 g 3,1 g 64,6 g

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: