INSPIRACJE / Przepisy / 2 sierpnia 2018

Sezon na Cukinie

Najpopularniejszą odmianą kolorystyczną tego sezonowego warzywa jest cukinia zielona i żółta.

Co ciekawe, jadalne są zarówno kwiaty, jak i sam owoc.

Wartość zdrowotna cukinii jest nieoceniona. Dzięki ponad 90% zawartości wody, jest bardzo niskokaloryczna – zawiera jedynie 15 kcal na 100g, dlatego jest świetnym elementem diety odchudzającej. Dodatkowo stanowi doskonałe źródło wielu witamin: antyoksydantów A, C, witamin z grupy B – kwasu foliowego, pantotenowego czy choliny, oraz witaminy K. Jest bogata również w pierwiastki, takie jak miedź, cynk, mangan, magnez, potas, wapń i fosfor.  Co niezwykle ważne, cukinia nie gromadzi metali ciężkich z gleby.

Przy tylu korzyściach wywieranych na zdrowie, chyba nikogo nie trzeba już namawiać do włączenia cukinii do swojego jadłospisu.

Nie zwlekaj, wypróbuj przepyszne przepisy z cukinią w roli głównej.

Zielona sałatka z cukinią i groszkiem

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 200g zielonej fasolki
  • 100g zielonego groszku
  • 50g orzechów włoskich
  • szklanka brązowego lub dzikiego ryżu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku, mieszanka ziół do sałatek
  • świeża bazylia do posypania

Przygotowanie:

Cukinię umyj, odetnij końcówki i pokrój ją na plasterki, a potem w paski. Fasolkę szparagową ugotuj w osolonej wodzie, a następnie ostudź. Pokrój fasolkę na kawałki o długości ok. 3 cm. Groszek również wrzuć do wrzątku i ugotuj, a następnie ostudź. Połowę orzechów włoskich drobno posiekaj, a resztę tylko połam. Oliwę wymieszaj z solą i ziołami. Sos połącz z warzywami, ryżem i posiekanymi orzechami. Odstaw sałatkę na około godzinę. Po upływie wyznaczonego czasu posyp ją połamanymi orzechami i listkami bazylii.

Cukinia faszerowana

Składniki:

  • 3-4 duże cukinie
  • 300 g mięsa mielonego z indyka
  • puszka pomidorów
  • szczypta soli i pieprzu
  • mozzarella
  • oregano

Przygotowanie:

Cukinię dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Wydrąż pestki. Mięso mielone podsmaż na patelni z oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Duś z pomidorami i oregano. Przełóż mięso do wydrążonej cukinii i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180° przez 40 minut. Gotowe danie posyp mozzarellą.

Zupa krem z cukinii

Składniki:

  • 3 cukinie
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,2 litra bulionu warzywnego
  • 10 dag mozzarelli
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • ½ pęczka bazylii
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta chili,
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obierz, razem z cukinią opłucz, drobno pokrój. Smaż w garnku na rozgrzanej oliwie przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Wlej bulion, przykryj i gotuj przez około 10 minut. Dodaj pokrojoną mozzarellę i bazylię. Zmiksuj, dopraw solą, pieprzem, chili, gałką, sokiem z cytryny. Przelej do talerzy, obłóż porwaną dodatkową mozzarellą oraz listkami bazylii.

Gofry z cukinii:

Składniki na około 10 gofrów:

  • 1 cukinia
  • 1 jajko
  •  1 szklanka mleka roślinnego
  • 3/4 szklanki mąki gryczanej/ owsianej razowej
  • 1/4 szklanki mąki kokosowej
  • 50 ml oleju
  • Niewielka ilość oleju do posmarowania gofrownicy

Przygotowanie:

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do miski z cukinią wsypujemy mąkę. Wbijamy jajko i wlewamy mleko oraz olej. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy ciasto na kilka minut. Nagrzewamy gofrownicę. Smarujemy ją niewielką ilością oleju. Gdy jest już gorąca, nakładamy na nią ciasto. Gofry smażymy do momentu aż z gofrownicy nie będzie się unosić się para.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: