INSPIRACJE / Przepisy / 15 kwietnia 2019

SAŁATKA Z PIECZONĄ DYNIĄ, PĘCZAKIEM I ORZECHAMI

Składniki:

  • 500 g dyni
  • 4 łyżeczki papryki w proszku (po połowie ostrej i słodkiej)
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu lub 4 łyżeczki suszonego
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 1 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej pęczak lu
  • 4 garście szpinaku
  • 320 g tofu/ser kozi
  • sos balsamiczny

 

 

 

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dynię obrać ze skórki, usunąć środek z pestkami. Miąższ pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Dodać rozmaryn i wymieszać z oliwą oraz miodem.
  2. Dynię wyłożyć na blachę do pieczenia wyścieloną papierem. Wstawić do piekarnika i piec do miękkości przez ok. 20 minut. W połowie pieczenia dynię przemieszać i dodać posiekane orzechy.
  3. Kaszę wsypać do małego garnka, wlać 3/4 szklanki wody, odrobiną soli i zagotować pod przykryciem. Gotować przez ok. 20 minut do miękkości, aż kasza wchłonie cały płyn.
  4. Kaszę dodać do upieczonej dyni na blaszce i wymieszać, zbierając cały smak z pieczonej dyni. Dodać opłukany i osuszony szpinak i wymieszać póki składniki są jeszcze ciepłe.
  5. Wyłożyć do talerzy, posypać tofu/serem kozim i skropić zagęszczonym octem balsamicznym. Można podawać na ciepło lub zimno.

 

 

  KALORIE BIAŁKO TŁUSZCZE WĘGLOWODANY
CAŁOŚĆ: 3148kcal 103,6g 153,2g 306g

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: