INSPIRACJE / Odżywianie / 18 lipca 2018

Sałatka z czereśni i awokado

Dzisiaj dzień czereśni!

Czereśnie zawierają potas, który usuwa nadmiar soli, dlatego dobroczynnie wpływa na serce, nerki oraz stawy.

Smacznego !

Składniki na 2 porcje:

  • 2 łyżki pestek dyni
  • 150 g czereśni / 2/3 szklanki
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1 awokado, dojrzałe
  • kilka gałązek kolendry lub pietruszki
  • 1 – 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • szczypta płatków chili lub pieprzu cayenne
  • sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

1. Mocno rozgrzać suchą patelnię. Wysypać pestki dyni i porządnie podprażyć, a gdy zaczną skakać i intensywnie pachnieć, przesypać na mały talerzyk, aby ostygły.

2. Czereśnie wydrylować oraz przekroić na połówki lub ćwiartki, jeśli są bardzo duże. Cebulę pokroić w cienkie półksiężyce, a następnie przepołowić. Awokado wyjąć ze skóry, usunąć pestkę i pokroić w grubą kostkę. Kolendrę drobno posiekać.

3. Tak przygotowane składniki wsypać do miski, dodać sok z cytryny, płatki chili sól oraz pieprz i porządnie wymieszać. Na koniec dodać pestki dyni i jeszcze raz wymieszać. Najlepiej smakuje od razu, można jeść bez dodatków jako lekki lunch, albo też jako sycący obiad z ryżem lub komosą ryżową.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: