INSPIRACJE / Przepisy / 18 października 2018

Przetwory z PIGWY

Wśród owoców dostępnych jesienią króluje pigwa. Dzięki zawartości witamin, zwłaszcza witaminy C przetwory z niej świetnie chronią nas przed infekcjami.

Sok z pigwy:

Składniki:

  • 2 kg pigwy
  • 2 kg ksylitolu

Przygotowanie:

Pigwę umyj i pokrój na ćwiartki. Wydrąż pestki i posiekaj owoce na plasterki. Do wyparzonych słoików przełóż pokrojoną pigwę. Zasyp owoce w słoikach ksylitolem. Odstaw w chłodne miejsce na 5 dni. Codziennie delikatnie ugniataj pigwę w słoikach, aby puszczała sok i dosypuj odrobinę ksylitolu. Po upływie 5 dni zakręć słoiczki i umieść w lodówce.Sok z pigwy najlepiej pić rozcieńczony z wodą.

Dżem z pigwy:

Składniki:

  • 2 kg pigwy
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki ksylitolu

Przygotowanie:

Owoce umyj i obierz ze skórki. Pozbaw pigwę gniazd nasiennych i pokrój na małe kawałki. W garnku zagotuj wodę. Dodaj pigwę. Gotuj na niewielkim ogniu, co pewien czas mieszając, aż owoce będą miękkie. Dodaj ksylitol i nadal trzymaj na ogniu, aż masa będzie mieć szklistą konsystencję. Do wyparzonych słoików przełóż dżem. Pasteryzuj słoiki przez 15-20 minut w temperaturze 90° C.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: