INSPIRACJE / Przepisy / 13 grudnia 2019

Proste wegańskie pierniczki

Składniki na 20 – 30 sztuk:

  • 2 ¼ szklanki mąki pszennej razowej
  • ¾ szklanki ksylitolu
  • ½ szklanki oleju roślinnego, najlepszy będzie olej z pestek winogron
  • 2 łyżeczki domowej przyprawy do pierników, można zastąpić kupioną mieszanką
  • 3 – 5 łyżek lodowatej wody
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli morskiej

Buraczany lukier:

  • ½ szklanki cukru pudru
  • kilka kropel soku z buraków

 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wyrobić przy pomocy robota kuchennego. Zarobione ciasto uformować w kulę, jeśli jest zbyt suche, dodać kilka kropel wody, a następnie przełożyć je do lodówki na 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto kilka razy zagnieść w rękach, żeby się ogrzało, a następnie rozwałkować na cienki placek, najlepiej wałkuje się je przez papier do pieczenia. Następnie przy pomocy dowolnej foremki wyciąć pierniczki. Pozostałe skrawki ciasta zagnieść, rozwałkować i ponownie wyciąć pierniczki, powtarzać czynność aż do wyczerpania się ciasta. Jeśli mają zawisnąć na choince, należy pamiętać, aby przed pieczeniem każdy przekłuć wykałaczką.
  3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Pierniczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec przez 8 – 10 minut. W między czasie przygotujcie lukier: do cukru pudru dodawajcie stopniowo sok z buraka intensywnie mieszając do czasu, aż otrzymacie pożądany kolor i gęstość lukru. Wystudzone pierniczki ozdobić lukrem i nawlec na nitkę, lub schrupać z kubkiem herbaty.

2531 kcal / 42,3g B / 108g T / 406g W

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: