INSPIRACJE / Przepisy / 13 grudnia 2019

PIERŚ Z INDYKA Z QUINOA

Składniki:

  • 400 g filetu z indyka
  • Cebula
  • 15 g suszonych podgrzybków
  • Łyżka oleju kokosowego
  • Szklanka komosy ryżowej
  • 6 suszonych pomidorów
  • 50 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Filet z indyka oczyszczamy, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w niedużą kostkę lub 2 cm paski. Szafran zalewamy kilkoma łyżkami wrzątku. Komosę ryżową przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy, grzyby zalewamy szklanką letniej wody, odstawiamy na 10-15 min. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w talarki lub półtalarki. Przesmażamy na rumiano na połowie oleju kokosowego, ściągamy na talerz. Na oleju kokosowym podsmażamy dokładnie mięso, lekko solimy. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz podsmażoną cebulę i czosnek. Dorzucamy namoczone grzyby, dokładnie mieszamy, zalewamy taką ilością wody z namoczenia grzybów, aby mięso było tylko lekko zakryte. Dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut. Na drugiej patelni podgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy ugotowana komosę. Smażymy 5 minut, dodajemy posiekane orzechy włoskie i pokrojone w paski suszone pomidory. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy mięso będzie już miękkie i większość płynu odparuje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Komosę nakładamy na głęboki talerz, pozostawiając na środku zagłębienie, w które wkładamy mięso. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

 

Białko 122,6 g
Węglowodany 168,15 g
Tłuszcz 75,9 g
Błonnik 23,2 g
kcal 1797

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: