SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki zielonej soczewicy
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 250 g pieczarek
- 1 duża cebula
- przyprawy: po 1/3 łyżeczki cynamonu, kuminu, ostrej papryki, oregano i kolendry
- 100 g (1 woreczek) kaszy gryczanej
- 2 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki oleju lnianego, rzepakowego lub oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
PRZYGOTOWANIE:
Zieloną soczewicę zalać wodą i moczyć przez kilka godzin, następnie ugotować ze szczyptą sody do miękkości (ok. 30 minut). Ostudzić, odcedzić.
Marchewki, pietruszkę i selera obrać i pokroić na kawałki, położyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodać pieczarki pokrojone na ćwiartki i pokrojoną na kilka kawałków obraną cebulę. Warzywa doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą extra, wymieszać, rozłożyć po całej blaszce i piec przez ok. 45 minut w 200 stopniach C. Na 5 minut przed końcem dodać przyprawy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Kaszę gryczaną ugotować, odcedzić, ostudzić.
Odcedzoną soczewicę, kaszę gryczaną, upieczone warzywa zmielić w melakserze dodając olej, masło orzechowe (jeśli używamy), orzechy i ocet balsamiczny, wyłożyć do podłużnej formy keksowej wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec bez przykrycia przez ok. 45 – 50 minut w 180 stopniach C.
MASA | KALORIE | BIAŁKO | TŁUSZCZ | WĘGLOWODANY | BŁONNIK | ||
CAŁOŚĆ: | 804 g | 1180 kcal | 41,3 g | 62,8 g | 122,1 g | 29 g | |
W 100G: | 147 kcal | 5,1 g | 8g | 15g | 3,6g |