INSPIRACJE / Przepisy / 10 kwietnia 2018

Pasztet z fasoli i ciecierzycy

  • ½ szklanki fasoli czarnej suchej
  • ½ szklanki ciecierzycy suchej
  • 2 marchewki, pietruszka, ½ średniego selera
  • Cebula
  • ½ szklanki płatków owsianych lub żytnich
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz i pieprz zielony w ziarnach
  • zioła: majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa, imbir

 

Fasolę i ciecierzycę moczymy przez noc, a rano gotujemy do momentu aż wchłonie się woda. W garnku gotujemy warzywa z przyprawami tak żeby na dnie zostało tylko trochę wody. W tym czasie płatki zalewamy gorącą wodą i czekamy aż wchłoną wodę. Gdy składniki są gotowe, mielimy wszystkie z jajkiem. Możemy spróbować i w ewentualnie doprawić. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, dolewamy bulionu z gotowanych warzyw. Formę smarujemy odrobiną oleju rzepakowego, wlewamy masę i posypujemy otrębami. Pieczemy 40-60 min. w temperaturze 180 stopni (aż wierzch będzie brązowy).

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: