INSPIRACJE / Przepisy / 18 października 2019

Paluchy gryczane bez tłuszczu i jajek

Paluchy tego typu można użyć jako dodatek do zup, past lub sałatek.

Składniki:

  • 200g mąki gryczanej
  • 15g drożdży
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • Ok ¼ szklanki wody
  • ½ łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić z cukrem, dodać letnią wodę i wsypać mąkę. Wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodać odrobinę ciepłej wody. Jeśli zbyt mokre, dosypać mąkę. Odstawić do wyrośnięcia na 30min. po wyrośnięciu kręcić na blacie paluchy. Obtaczać w maku, soli lub kminku. Piec 10min w temp. 200°.

 

  kcal Białko Węglowodany Tłuszcz
całość 600 16,4g 130g 1,55g

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: