INSPIRACJE / Przepisy / 8 maja 2019

Omlet na kefirze podawany z lodami wiśniowo-twarożkowymi

Składniki:

  • 1 jajko(78 kcal)
  • 50 g kefiru(26 kcal)
  • 10 g oleju kokosowego(90 kcal)
  • 200 g mrożonych wiśni(100 kcal)
  • 1 łyżeczka cukru pudru brzozowego- czyli zmielonego ksylitolu(12 kcal)

Przygotowanie

Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić na sztywną pianę, żółtko zmiksować z kefirem, olejem kokosowym, a następnie połączyć z pianą. Do masy dodać 50 g wiśni oraz garść posiekanej melisy. Patelnię rozgrzać, a następnie wylać na nią masę jajeczną. Smażyć po kilka minut z każdej strony. Pozostałą część wiśni zmiksować z twarogiem, dodając łyżeczkę cukru pudru „brzozowego” (z ksylitolu). Usmażony omlet wyłożyć na talerz. ,,Lody” wyłożyć obok. Przybrać melisą.

 

  MASA(G) ENERGIA(KCAL) BIAŁKO(G) TŁUSZCZ(G) WĘGLOWODANY(G) BŁONNIK(G)
CAŁOŚĆ    321 306 10,8 16,9 32,2 3,2
150 KCAL    157 —- 5,3 8,3 15,8 1,7

 

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: