INSPIRACJE / Przepisy / 15 kwietnia 2019

Mus Bardzo Czekoladowy

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady minimum 70%
  • ¾ szklanki mleka roślinnego
  • ½ łyżeczki agaru
  • 1 kostka tofu (300 g)
  • ⅓ szklanki syropu z agawy
  • ¼ łyżeczki chill
  • ¼ łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

W niedużym rondelku umieścić czekoladę połamaną na kawałki, mleko oraz agar. Podgrzewać na niewielkim ogniu do czasu, aż zacznie bulgotać. Roztopioną czekoladę włożyć do naczynia blendera razem z tofu i resztą składników, a następnie zmiksować na gładki krem. Rozlać do niedużych szklanek lub słoiczków i chłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę, podawać z ulubionymi owocami.

 

Porady:

Jeśli macie pod ręką ekstrakt waniliowy dodajcie śmiało ½ łyżeczki, możecie też spróbować wersji z 1 łyżeczką skórki otartej z pomarańczy. Zamiast mleka możecie użyć mocnej kawy lub kawy zbożowej, wtedy deser będzie jeszcze bardziej wytrawny. Nie rezygnujcie z dodatku soli i chili – to właśnie dzięki nim uda się nam wydobyć głęboki aromat czekolady.

 

  KALORIE BIAŁKO TŁUSZCZE WĘGLOWODANY
CAŁOŚĆ: 2136kcal 56 g 116,3 g 87,2 g

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: