INSPIRACJE / Odżywianie / 2 kwietnia 2021

Marchew i jej niezwykłe właściwości

Marchew jest niezwykle ważnym i jednym z najpopularniejszych warzyw. Na całym świecie spożywana jest w wersji gotowanej, na surowo lub pod postacią soków. Chroni nasz organizm przed wieloma chorobami i zawiera znaczne ilości składników odżywczych.

4 kwietnia obchodzimy dzień marchwi, dlatego dzisiejszy artykuł poświęcony jest właściwościom prozdrowotnym marchewki.

 

Jakie właściwości ma marchew i czemu warto włączyć ją do codziennego jadłospisu?

 

Właściwości antynowotworowe

Marchew charakteryzuje się dużą ilością karotenoidów, których głównym zadaniem jest zwalczanie wolnych rodników. Odpowiadają one za powstawanie stresu oksydacyjnego, a także za powstanie komórek rakowych w organizmie człowieka. Karotenoidy pomagają obniżyć ryzyko zachorowania na raka okrężnicy, żołądka, prostaty i piersi.

 

Wpływa na pracę serca

Duża zawartość błonnika w marchwi pomaga obniżać poziom cholesterolu w organizmie. Dzięki temu zmniejsza ryzyko powstawania chorób układu krążenia, w tym miażdżycy. Dodatkowo przeciwutleniacze zawarte w marchwi mają działanie przeciwzapalne.

 

Właściwości odchudzające

Większość warzyw, w tym marchew charakteryzuje się mała ilością kalorii. W 100 g produktu znajduje się tylko około 35 kcal. Oprócz tego znajdują się w niej znaczne ilości błonnika pokarmowego, który wypełnia żołądek, przyspiesza przemianę materii i tym samym sprzyja procesowi odchudzania. Warto spożywać ją regularnie będąc na diecie.

 

Prawidłowe widzenie

Duża zawartość witaminy A oraz luteiny w tym warzywie wspiera proces prawidłowego widzenia.

 

Młody wygląd skóry

Regularne spożywanie marchewki wpływa pozytywnie na młody i witalny wygląd skóry. Zawdzięcza to dużej zawartości witaminy C oraz E. Oprócz tego ma właściwości ochronne przeciw promieniowaniu UV. Może przyczyniać się do nadania skórze lekkiej opalenizny.

Jednak, należy pamiętać, a by nie przesadzić z ilością spożywanej marchewki. W konsekwencji możemy stać się pomarańczowi.

 

Marchew jest warzywem, które powinno często gościć w naszych domach. Zawiera znaczne ilości witamin, składników mineralnych, które potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Warto zwracać na nie uwagę podczas zakupów. Dodatkowo warzywo to jest produktem, które świetnie komponuje się z wieloma składnikami w kuchni.

 

Źródła:

Joanna Sławin- Błonnik i prebiotyki: Mechanizmy i korzyści zdrowotne

Urlich Strunz- Witaminy- czy i dlaczego pomagają. Kiedy i jak bezpiecznie je stosować?, Vital, 2013

Motywator.dietetyczny.pl- Korzyści zdrowotne surowej marchewki. Jedz ją codziennie i wspieraj serce i skórę

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: