INSPIRACJE / Przepisy / 2 września 2018

Libańska zupa z soczewicy

Kamila Czekaj

Pyszna aromatyczna i rozgrzewająca libańska zupa z soczewicą idealna na jesienne kolacje.

 

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 400 g pomidorów z puszki lub 4-5 świeże pokrojone
  • 3/4 szklanki soczewicy czerwonej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • ok. 1 litr wody
  • pieprz, sól
  • świeża kolendra do podania
  • opcjonalnie 1 łyżeczka jogurtu do podania

 

Przygotowanie:

  1. Wlej olej rzepakowy i dodaj posiekaną cebulę, przesmaż. Dodaj czosnek. Jeśli czujesz, że oliwy jest zbyt mało możesz dolać ciut wody. Dodaj przyprawy.
  2. Odmierz soczewicę i przepłucz podaną porcję.
  3. Dodaj wypłukaną soczewicę do cebuli i zalej wodą.
  4. Dodaj pomidory z puszki lub pokrojone świeże.
  5. Na niewielkim ogniu gotuj ok. 15-20 minut.
  6. Dopraw pieprzem i solą i podaj z posiekaną kolendrą.

Smacznego !

 

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: