INSPIRACJE / Przepisy / 9 stycznia 2020

LAZANIA Z BAKŁAŻANA I TOFU

SKŁADNIKI:

  • 1 średni bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 lub 2 pomidory
  • 100 g twardego tofu z ziołami
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pół zdrowej kostki rosołowej bez konserwantów i bez wzmacniaczy smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
  • odrobina tartego parmezanu
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

Bakłażana po umyciu pokroić w plastry, obsypać solą i odstawić na 30 min, potem opłukać zimną wodą i osuszyć.  Rozgrzać piekarnik do 240 stopni. Cukinię, pomidora, cebulę, czosnek, tofu (na cienkie plastry) pokroić. Bakłażana podsmażyć na patelni na 4 łyżkach stołowych wody z dodatkiem kostki rosołowej (smażyć do zarumienienia). Zrumienić tofu i cukinię (osobno) i odstawić.  Cebulę i czosnek smażyć na 2 łyżkach stołowych wody, jak się zeszklą dodać pomidory i posypać przyprawą włoską. W żaroodpornym naczyniu układać warstwami : bakłażan, cukinia, tofu, posypać warzywa serem, na serze położyć pomidory, cebulę i czosnek. Na wierzchu zrobić jeszcze jedną warstwę bakłażana. Wstawić lazanię do piekarnika na 25 minut,  5 minut przed końcem posypać resztą startego sera.

 

Kcal Białko Węglowodany Tłuszcze Błonnik
całość 264 22 g 36,8 g 8,1 g 12 g

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: