INSPIRACJE / Przepisy / 15 kwietnia 2019

Kutia z bakaliami i pęczakiem

Składniki:

  • 100 g ziaren pęczaku (przed gotowaniem)
  • 150 g maku
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g suszonych owoców namoczonych w wodzie (rodzynki, morele, śliwki)
  • 30 g suszonych daktyli
  • 3 łyżeczki miodu
  • 50 g masła
  • aromat waniliowy (kilka kropel)
  • ksylitol

 

 

Sposób przygotowania:

  1. Mak wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia.
  2. Kaszę pęczak płuczemy ciepłą wodą i gotujemy w jednej szklance osolonej wody. Kiedy kasza wchłonie połowę objętości wody, zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy na 20 minut do przestudzenia.
  3. Ostudzony mak mielimy.
  4. Masę makową łączymy z ugotowanym i przestudzonym pęczakiem.
  5. Do powstałej masy dodajemy bakalie, masło i miód. Dosładzamy stewią lub ksylitolem.
  6. Do kutii dodajemy także kilka kropel esencji waniliowej.
  7. Gotową kutię przekładamy do półmiska i odstawiamy do przestudzenia.

 

 

  KALORIE BIAŁKO TŁUSZCZE WĘGLOWODANY
CAŁOŚĆ: 2657 kcal 66,7g 172,7g 191,4g

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: