Składniki:
- 100 g ziaren pęczaku (przed gotowaniem)
- 150 g maku
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g suszonych owoców namoczonych w wodzie (rodzynki, morele, śliwki)
- 30 g suszonych daktyli
- 3 łyżeczki miodu
- 50 g masła
- aromat waniliowy (kilka kropel)
- ksylitol
Sposób przygotowania:
- Mak wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia.
- Kaszę pęczak płuczemy ciepłą wodą i gotujemy w jednej szklance osolonej wody. Kiedy kasza wchłonie połowę objętości wody, zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy na 20 minut do przestudzenia.
- Ostudzony mak mielimy.
- Masę makową łączymy z ugotowanym i przestudzonym pęczakiem.
- Do powstałej masy dodajemy bakalie, masło i miód. Dosładzamy stewią lub ksylitolem.
- Do kutii dodajemy także kilka kropel esencji waniliowej.
- Gotową kutię przekładamy do półmiska i odstawiamy do przestudzenia.
KALORIE | BIAŁKO | TŁUSZCZE | WĘGLOWODANY | |
CAŁOŚĆ: | 2657 kcal | 66,7g | 172,7g | 191,4g |