INSPIRACJE / Przepisy / 6 kwietnia 2018

KREM Z DYNI i CIECIERZYCY

KREM Z DYNI Z CIECIERZYCĄ (6 PORCJI)

Składniki:

  • 1 dynia Hokkaido o masie około 1,2 kg
  • 3-4 duże marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 3 cebule
  • sól do smaku i mieszanka curry
  • kolorowy pieprz mielony do smaku
  • 10 g masła klarowanego
  • 3 suszone pomidory bez zalewy
  • około 4 litrów wody
  • pół szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • czosnek 1 ząbek
  • chilli
  • swieży imbir

Przygotowanie:

Cebule obieramy, kroję w kostkę i podsmażamy na ½ łyżeczki masła w dużym garnku. Marchew obieramy, ścieramy na tarce i dodajemy do cebuli. Dynię myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Kroimy w kostkę. Hokkaido nie trzeba obierać ze skórki. Dodajemy do garnka. Ziemniaki obieramy i również dodajemy rozdrobnione. Dolewamy wodę, solimy dość obficie, doprawiamy 1 łyżka curry. Gotujemy około 40 minut do czasu, aż dynia będzie bardzo miękka. Całą zupę miksujemy na jednolitą masę.

Na patelni rozgrzewamy ½ łyżeczki masła, dodajemy poszatkowany czosnek, rozdrobnione chili i drobniutko pokrojony imbir. Po kilkunastu sekundach wsypujemy ugotowaną ciecierzycę i mieszamy dokładnie. Musi się podgrzać i lekko podsmażyć. Ciecierzycę z masłem dodajemy do zupy ale tylko tym osobom, którzy lubią pikantne dodatki smakowe!

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: