INSPIRACJE / Przepisy / 8 października 2018

Krakersy z nasionami chia

Nasiona chia, popularne w Polsce od kilku lat, uważane są za jedne z najzdrowszych pokarmów na Ziemi. Są one bogate w składniki odżywcze dobre dla całego ciała, szczególnie dla mózgu. Czemu zawdzięczają swoją popularność, czy zasługują na miano „super food” i czy faktycznie warto włączyć je do swojego menu?

Nasiona chia to tak naprawdę nasiona Szałwii hiszpańskiej. Roślina spokrewniona jest z miętą, a z jej zdrowotnych właściwości korzystali Majowie i Aztekowie już wiele lat przed Chrystusem. Starożytni wykorzystywali małe czarne nasionka, aby dawały im siłę i wytrzymałość. My dziś bardziej kierujmy się względami smakowymi i zdrowotnymi, ale przecież wiadomo, że silne ciało, to zdrowe ciało.

Niech nie zmyli Cię rozmiar nasion Szałwii hiszpańskiej – te małe czarne ziarenka są skarbnicą wartości odżywczych!

W 1 porcji (28 gramów) znajdziesz:

  • Błonnik: 11 g
  • Białko: 4 g
  • Tłuszcze: 9 g (z czego 5 to omega-3)
  • Wapń: 18% dziennego zapotrzebowania
  • Magnez: 30% dziennego zapotrzebowania
  • Fosfor: 27% dziennego zapotrzebowania
  • A także sporą ilość cynku, potasu i witamin z grupy B.

Wypróbuj je w swojej kuchni:

Krakersy z nasionami chia:

Składniki:

  • nasiona chia (1/2 szklanki)
  • nasiona słonecznika (1/2 szklanki)
  • sezam (1/2 szklanki)
  • mąka migdałowa lub inna (1/2 szklanki)
  • 2 ząbki czosnku, szczypta soli
  • 1 szklanka wody
  • przyprawy, np. kminek

Sposób przygotowania:

Zmiksuj wodę, czosnek i przyprawy.

Dodaj do nich pozostałe składniki.

Poczekaj kilka minut, aż nasiona chia spęcznieją i masa zgęstnieje.

Wyłóż masę na blachę przykrytą papierem do pieczenia, rozsmaruj równo na wysokość ok. 5 mm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160ºC na 20 minut.

Wyjmij blachę i pokrój placek na kawałki i piecz jeszcze 40 minut.

Wystudź, przechowuj w zamkniętym pojemniku.

Kilka krakersów (40g) dostarcza:

Kcal: 170             

B: 5,7g

T: 11g

W: 14,9g

Smacznej przekąski 🙂

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: