INSPIRACJE / Przepisy / 8 października 2018

Kokos w kuchni

Orzech kokosa jest bogaty w błonnik, potas, magnez i fosfor, a także w kwas foliowy oraz nasycone kwasy tłuszczowe  średniołańcuchowe (MCT). Kwasy MCT omijają komórki tłuszczowe i z przewodu pokarmowego wchłaniają się bezpośrednio do żyły wrotnej. Dzięki temu nie są odkładane jako materiał zapasowy, lecz stanowią szybko dostępne źródło energii. Miąższ kokosa w 100 g zawiera 15,23 g węglowodanów, z czego większość to prawie 60 proc. ( 9 g/100 g), to wypełniający żołądek i dający na długo uczucie sytości błonnik. Jeszcze więcej włókna pokarmowego zawiera suszony miąższ orzecha kokosowego – trochę ponad 23 g błonnika w 100 g. Taka ilość pokrywa niemalże całe dzienne zapotrzebowanie organizmu na błonnik!

Domowe mleko kokosowe

 Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2 l gorącej wody

Do kielicha blendera wlać litr wody, wsypać całe wiórki, miksować 3 minuty, powstałe mleko przelać przez sitko o drobnych oczkach.

Do blendera wlać drugi litr wody, wsypać przemiksowane wiórki z sitka i jeszcze raz zmiksować je z wodą przez kolejne 3 minuty. Ponownie przelać przez sitko, porządnie docisnąć. Powstanie  z tego 1,5 litra mleka kokosowego.

*Z pozostałych kokosowych „wytłoczyn” można przygotować szybkie pralinki  kokosowe

Dodać do nich ok. 6 łyżek chudego twarożku, 2 łyżki ksylitolu, 2 łyżek gorzkiego kakao, łyżkę nasion chia i łyżeczkę ekstraktu waniliowego.

Masę schłodzić w lodówce i po ok. godzinie lepić kuleczki – pyszne!

 

  kcal Białko

Węglowodany

Tłuszcz
całość 1230 11,2g

12g

126,4g

 

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: