INSPIRACJE / Przepisy / 13 grudnia 2019

KLOPSIKI Z BULGURU I SOCZEWICY

Składniki:

  • ½ szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 szklanki wody
  • sól
  • ½ szklanki bulguru
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • drobno posiekana natka pietruszki
  • mielony pieprz czarny
  • świeża sałata do dekoracji

Przygotowanie:

Soczewicę przepłukać, wsypać do garnka, zalać wodą, zagotować i osolić. Następnie zdjąć garnek z ognia i odstawić go na około 30 minut (ważne, by w soczewicy została woda, w której będzie moczony bulgur).

Bulgur dodać do soczewicy i wody, przykryć. Odczekać około 30 minut, póki bulgur nie wciągnie nadmiaru wody – czyli nie będzie miękki.

W garnku rozpuścić masło klarowane, wrzucić cebulę i posiekany czosnek, usmażyć na złoto. Następnie dodać kminek i smażyć przez kolejne 30 sekund.

Do garnka dodać bulgur z soczewicą, następnie wszystkie pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać. Wilgotnymi rękoma formować klopsiki, następnie odłożyć je na kilka godzin do lodówki (jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody).

Podawać na zimno.

 

Waga Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik kalorie
wszystkie produkty: 301.5 g 34,9 g 49,3 g 108,8 g 16,5 g 1026 kcal
dla 100g: 100 g 11,6 g 16,4 g 36,1 g 5,5 g 340 kcal

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: