INSPIRACJE / Przepisy / 6 maja 2020

Kaszotto z kaszy pęczak ze szparagami

Przekąska, śniadanie, kolacja czy obiad  ze szparagami w roli głównej to idealny pomysł na zdrowy posiłek. Szparagi mają niewiele kalorii i dużo smaku lata, a sezon na nie jest dość krótki (maj-lipiec), więc nie zapomnij wykorzystać ich w swojej wiosenno-letniej kuchni.

 

SKŁADNIKI:

  • zielone szparagi – 500 g
  • tymianek – kilka gałązek
  • czosnek – 2 ząbki
  • kasza pęczak – 300 g
  • szalotka – 2 szt.
  • suszone pomidory – 50 g
  • masło klarowane
  • skórka starta z 1 cytryny
  • ser grana padano – 40 g
  • papryczka chili – ½ szt.
  • sól
  • pieprz biały

PRZYGOTOWANIE:

Szparagi obieramy do ⅔ długości.

W garnku z osoloną wodą gotujemy kaszę na sypko, ok. 20-25 minut w proporcji 2:1 (dwie części wody na jedną część kaszy).

Główki szparagów odcinamy, a łodygi kroimy na 🟢 (u mnie taki 0,5 cm). Czosnek kroimy w plastry, a szalotkę i suszone pomidory w grubą kostkę.

Na lekko rozgrzanej patelni umieszczamy masło klarowane, szalotkę i czosnek. Delikatnie blanszujemy, by warzywa nie straciły chrupkości. Dodajemy pokrojone łodygi szparagów i tymianek. Doprawiamy solą, pieprzem, smażymy 1 minutę.

Dodajemy suszone pomidory, kaszę i skórkę startą z cytryny, ja dodałam jeszcze trochę oleju z suszonych pomidorów dla aromatu.

PODAJEMY KASZOTTO:

Na tej samej patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów i blanszujemy na nim główki szparagów. Przyprawiamy solą i tymiankiem, wykładamy na kaszę.

Posypujemy startym parmezanem i posiekaną papryczką chili.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: