INSPIRACJE / Odchudzanie / 14 września 2018

Jakie łączyć, a jakich nie łączyć produktów spożywczych?

Prawdopodobnie wiecie, że łącząc odpowiednio poszczególne produkty, możemy zwiększyć ich pozytywny wpływ na zdrowie? Zatem, o jakich połączeniach warto pamiętać?

 

Pomidor + Brokuł

Pomidory zawierają likopen posiadający działanie przeciwutleniające, natomiast brokuł składniki wspomagają usuwanie wolnych rodników. Jest to idealna broń przeciw komórkom nowotworowym.

Jabłko + Żurawina

Ten zestaw może zapewnić nam długowieczność. Jedzone razem będą działać jako doskonała „miotła” na wolne rodniki.

Soczewica + Papryka

Warto w tych samych posiłkach łączyć z jednej strony produkty zawierające żelazo, a z drugiej – witaminę C, która zwiększa jego wchłanianie, np: soczewica (żelazo) połączona w sałatce lub leczo z papryką (wit. C).

 

Są jednak i takie zestawienia produktów, które nie tylko hamują wchłanianie niezbędnych dla organizmu substancji, ale wręcz są szkodliwe dla zdrowia. Jakich pokarmów nie dobierać w pary?

 

Twaróg + Pomidor

Pomidor zawiera silne działające kwasy. Kiedy połączymy go z białym serem, to zawarty w nim wapń wejdzie w reakcje z tymi kwasami i wytworzą się nierozpuszczalne kryształki. Odkładają się one w stawach, może doprowadzić to do ich stanu zapalnego.

Ogórek + Pomidor

Zielony ogórek zawiera enzym, który utlenia zawartą w pomidorze witaminę C. To samo dzieje się w połączeniu ogórka z: papryką, cebulą, cykorią, natką pietruszki czy sałatą.

Herbata + Cytryna

Znajdujący się w listkach herbaty glin łączy się z sokiem z cytryny. W ten sposób tworzy się cytrynian glinu, który odkłada się w mózgu i może prowadzić m.in. do choroby Alzheimera.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: