Lato to doskonały moment na zmianę codziennej diety na zdrową i niskokaloryczną. Wysokie temperatury zmniejszają bowiem ochotę na ciężkie i tłuste potrawy, a wzmagają apetyt na lekkie dania na bazie warzyw i owoców. Warzywa są jednym z najlepszych źródeł witamin i składników mineralnych, niezbędnych dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Są to m.in. witaminy, zwłaszcza C, E oraz witaminy z grupy B, a także błonnik i potas, które regulują trawienie. Latem warzywa można spożywać na wiele ciekawych sposobów, dzięki czemu unika się nudy w jadłospisie. Latem towarzyszy nam dobry nastrój dzięki temu mamy dobre nastawienie aby wytrwać w diecie. Pozytywizm towarzyszy nam głównie w miesiącach letnich, gdy słońce długo świeci i jest ciepło. Nasze samopoczucie w lecie na ogół jest dużo lepsze niż w zimie. Co więcej, latem jest dłuższy dzień więc mamy więcej czasu na spacer, wieczorne bieganie czy jazdę na rowerze. Natomiast zimą częściej osiadamy w domu, nie mamy ochoty wychodzić na zewnątrz.
Wiele osób uznaję za truizm, że podczas urlopu trudniej nam przestrzegać zdrowej diety. A już szczególnie podczas urlopu all inclusive, gdzie mamy do wyboru wiele dań i najchętniej chcielibyśmy spróbować wszystkiego.
Co najlepiej zrobić w takiej sytuacji ?
PLANUJ
Jeśli wybierasz się na całodniową wycieczkę przygotuj dla siebie prowiant, żeby nie jeść przypadkowego – śmieciowego jedzenia po drodze.
Przed wyjazdem warto zaopatrzyć się w zdrowe i niskokaloryczne przekąski, które utrzymają się w temperaturze samochodowej. Będą one stanowić lepszą alternatywę od produktów spotykanych w ,,przejezdnych’’ barach, czy stacjach. Dzień przed poświęćmy chwile czasu na przygotowanie posiłków do auta. Poleca się przyrządzenie takich dań jak: omlety owsiane z dodatkiem owoców, sałatki warzywne, placuszki jaglane, kokosanki, czy tez ciasteczka owsiane.
Jeśli wyjeżdżasz do nadmorskiej miejscowości, gdzie restauracje oferują głównie dania polskiej kuchni ‒ rybę w panierce, golonkę czy kiełbasę z grilla – spytaj o możliwość zamówienia połowy porcji. Możliwe też, że kucharz na twoją prośbę przygotuje rybę lub schab z grilla, bez panierki. Do dań zamawiaj dodatkową surówkę, najlepiej taką bez majonezu i śmietany. Zamiast frytek poproś o ziemniaki z wody – tych pieczonych raczej unikaj – zwykle wiele nie różnią się od frytek – tak jak one pływają w tłuszczu
Jeśli obawiasz się, że na grillu u znajomych pojawią się same tłuste potrawy, przygotuj szaszłyki z kurczaka i zabierz świeże warzywa, które możesz grillować
Zamiast lodów z bitą śmietaną wybierz owocowy sorbet bez cukru, kolejną porcję gofrów zamień na soczystego arbuza lub inne sezonowe owoce, a zamiast klusek z truskawkami wybierz sałatkę pełną warzyw i owoców. Zamiast słodkich napojów noś ze sobą butelkę wody mineralnej.
JEDZ ŚWIADOMIE
Szczególnie na wakacjach typu all inclusive: tyle dań do wyboru – wszystkiego trzeba spróbować! Czy napewno? Pomyśl, że jutro i przez kolejne dni również będzie ogromny wybór jedzenia, więc nie ma potrzeby najadać się na zapas. Jak się czujesz po obfitym posiłku w gorącym klimacie? Ospale i ciężko, brak ci energii. No właśnie! A akurat na wakacjach energia by się przydała, by móc spędzać czas tak, jak tylko masz ochotę.
- Jedz regularnie, co 3‒4 godziny: zapobiegniesz wilczemu głodowi, przez co łatwiej będzie ci utrzymać apetyt na wodzy.
Korzystaj więc z regionalnych smaków: wybieraj dania lokalne i rozkoszuj się nimi!
- Nakładaj porcje na mniejsze talerzyki – im mniejszy talerz, tym mniej zjesz.
PIJ WODĘ
Pij wodę. Dużo wody. Jeśli się odwodnisz, będziesz mieć gorsze samopoczucie, mogą pojawić się także obrzęki nóg. Woda to zdecydowanie najlepszy wybór. Słodkie napoje nie ugaszą pragnienia, a dodatkowo „uzupełnią” twoją dietę w cukier i sztuczne dodatki.
- Leżenie na plaży zamień czasem w jakąś aktywność na świeżym powietrzu.
Jeśli spędzasz wakacje aktywnie, oprócz wody możesz wybrać napoje dla sportowców, które uzupełnią minerały tracone podczas wysiłku z potem. Jednak pamiętaj, że takie napoje zawierają też cukry proste – dlatego jeśli wysiłek nie trwa powyżej godziny i nie pocisz się intensywnie, pozostań przy wodzie. Ale tej naturalnej, mineralnej, nie smakowej, która zawiera sporo cukru i sztucznych dodatków.
- Latem organizm szybciej się odwadnia i zapotrzebowanie na płyny znacząco rośnie – nawet do 3 litrów wody dziennie.
UWAŻAJ NA ALKOHOL
Głównie dlatego, że po jego spożyciu wszystkie dotychczasowe postanowienia i strategie żywieniowe przejdą na drugi plan. Alkohol– puszcza hamulce, no i wzmaga apetyt. Poza tym sam w sobie ma sporo kalorii.
- ogranicz słodkie gazowane napoje alkoholowe i piwo, a w zamian przygotuj pyszną lemoniadę z cytryną i miętą lub wypij lampkę czerwonego wytrawnego wina.
SZUKAJ LŻEJSZYCH ZAMIENNIKÓW
Wakacje nie oznaczają wiecznego odmawiania sobie i licznych wyrzeczeń żywieniowych. Należy jednak kierować się rozsądkiem i wiedzieć czym zastąpić wysokokaloryczne produkty.
- tradycyjne lody zamień na sorbet
- zamiast tłustych mięs i kiełbas na grillu wybierz drób i ryby
- zamiast słodkich ciastek, batonów na plażę zabierz świeże owoce
- kolorowe drinki zamień na wytrwane wino
- kaloryczną pizzę zamień na lekką sałatkę grecką
- idealne na upały będą koktajle owocowe na bazie jogurtu, lub chłodniki
- zamiast ciężkich ciast z kremami przygotuj sernik na zimno, lub galaretkę z owocami sezonowymi
PAMIĘTAJ O RUCHU
Nie odmawiajmy sobie za każdym razem bardziej kalorycznej przekąski na wakacjach. Wyjazd nie oznacza braku aktywności fizycznej, o której na urlopie zapominamy. Po smacznym deserze, lub drinku ze znajomymi, postawmy na długi spacer, lub wycieczkę rowerową, dzięki której spalimy niechciane kalorie. Podczas takiego ,,małego treningu’’ możemy również miło spędzić czas z przyjaciółmi. Warto przy tym zaznaczyć, że wspólna motywacja to doskonały pomysł. Kiedy paczką umówimy się na przejażdżkę rowerową, lub długi spacer brzegiem morza, szansa na zrealizowanie tego planu jest większa, niż cel postawiony przed sobą samym.
Jednym słowem spaceruj, biegaj, pływaj, zdobywaj górskie szczyty – wybierz taką formę aktywności fizycznej, która sprawia Ci najwięcej radości i satysfakcji, nawet najmniejsza aktywność fizyczna będzie lepszym rozwiązaniem, niż całodzienne leżenie na piasku.
NIE JEDŹ ZBYT PÓŹNO
Ostatni posiłek zjedz minimum 2-3 godziny przed pójściem spać. Nocne jedzenie sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej, i może powodować problemu z zasypianiem.
Temperatura podczas urlopu, jeżeli jest wysoka, pozwala na łatwiejsze utrzymanie stałej ciepłoty naszego ciała, w związku z tym nasz organizm nie potrzebuje tyle kalorii aby utrzymać homeostazę, wiec możemy jeść mniej 🙂
Te niewielkie modyfikacje z pewnością nie będą dla Ciebie uciążliwe, a różnica będzie odczuwalna – zarówno w samopoczuciu, jak i masie ciała.
Jeśli będziesz się trzymać tych zasad, raczej nie wrócisz z urlopu z nadbagażem. Choć urlop to nie dla wszystkich najlepszy moment na odchudzanie, jeśli właśnie jesteś w trakcie tego procesu, potraktuj wakacje raczej jako czas na utrzymanie wagi. Nie stawiaj sobie zbyt wysokich wymagań.