Składniki:
- 4 jajka na twardo,
- 4 duże plastry łososia,
- 2 cykorie,
- 8 zielonych oliwek,
- marynowana papryka,
- łyżka posiekanego szczypiorku,
- gałązki kopru,
- jogurt naturalny „bałkański” light – 4 łyżki,
- estragon,
- czubryca zielona,
- tymianek,
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1.Jaja przekroić wzdłuż na połowy
2.Listki cykorii posmarować jogurtem i przyprawić czubrycą,
3.Na każdym położyć połówkę jajka
4.W żółtka wcisnąć po oliwce
5.Plastry łososia przekroić na połowy i owinąć nimi połówki jaj w taki sposób, aby ich całkiem nie zakryć
6.Jogurt wymieszać z przyprawami i ziołami.
7.Na łososiu położyć po łyżce sosu i po małej gałązce sosu.
8.Paprykę pokroić w drobną kostkę, wymieszać ze szczypiorkiem, posypać połówki jaj, udekorować pozostałymi listkami cykorii.
Możesz dodać również inne ulubione dodatki np. pomidorki koktajlowe, groszek zielony, szczypiorek, szparagi.