INSPIRACJE / Przepisy / 6 kwietnia 2018

Jajka faszerowane awokado

Jajko jest produktem, który niewątpliwie posiada całe bogactwo składników odżywczych. Już sama symbolika jaja – jako nowego życia, wskazuje, że musi ono zawierać wszystkie substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jajka to bogactwo aminokwasów, antyoksydantów i żelaza.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1/2 ząbka czosnku
  • kilka kropli tabasco
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • 1 mały pomidor

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka i rozgnieść widelcem. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, miąższ wybrać łyżką i rozgnieść widelcem. Skropić sokiem z limonki i dodać do żółtek. Dodać starty czosnek, tabasco, oliwę, kolendrę i doprawić solą i pieprzem. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w małą kosteczkę i odsączyć z soku. Dodać do pasty i delikatnie wymieszać. Białka wypełnić farszem, następnie udekorować zieleniną.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: