INSPIRACJE / Przepisy / 8 stycznia 2020

Gryczane kaszotto warzywne z botwinką, soczewicą i porem

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek młodej botwinki z małymi buraczkami
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki zielonej soczewicy
  • 500 ml bulionu lub rosołu

 

PRZYGOTOWANIE

Botwinkę umyć, odciąć buraczki i obrać je. Liście botwinki posiekać na desce. Na dużej patelni na oliwie zeszklić pokrojonego pora (tylko biała i jasnozielona część), dodać pokrojony w kosteczkę czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażyć.

Dodać soczewicę, (wlać białe wino – opcjonalnie) i gotować przez pół minuty. Dodać połowę gorącego bulionu oraz pokrojone na plasterki buraczki (liście botwinki zachować na później), przykryć i zagotować. Gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut.

Dodać surową kaszę, wymieszać, wlać resztę bulionu i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 10 minut. Dodać liście botwinki, świeżo zmielony pieprz, wymieszać i gotować już bez przykrycia cały czas mieszając przez ok. 2 minuty.

Podawać z fetą lub serem białym i koperkiem lub z awokado i kolendrą.

PROPOZYCJA PODANIA

wersja wegatariańska: z fetą (lub białym serem) i koperkiem / po 50 g sera na porcję, +125 kcal (lub +80 kcal)

wersja wegańska: z awokado i kolendrą / po pół awokado na porcję, +140 kcal

 

 

  MASA KALORIE BIAŁKO TŁUSZCZE WĘGLOWODANY BŁONNIK
CAŁOŚĆ: 815 g 519 kcal 38,9 g 24,5 g 27,2 g 10,5g
W 100G: 63kcal 4,7g 1,7g 3,3g 1,3g
W porcji 150kcal 235g 11,2g 7,2g 7,8g 3,03g
W porcji 500kcal 785g 37g 23g 26g 10,1g

 

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: