INSPIRACJE / Odżywianie / 25 października 2018

Fenomen nasion chia

Nasiona chia, popularne w Polsce od kilku lat, uważane są za jedne z najzdrowszych pokarmów na Ziemi. Są one bogate w składniki odżywcze dobre dla całego ciała, szczególnie dla mózgu. Czemu zawdzięczają swoją popularność, czy zasługują na miano „super food” i czy faktycznie warto włączyć je do swojego menu?

Kilka ciekawostek…

Nasiona chia to tak naprawdę nasiona Szałwii hiszpańskiej. Roślina spokrewniona jest z miętą, a z jej zdrowotnych właściwości korzystali Majowie i Aztekowie już wiele lat przed Chrystusem. Starożytni wykorzystywali małe czarne nasionka, aby dawały im siłę i wytrzymałość. My dziś bardziej kierujmy się względami smakowymi i zdrowotnymi, ale przecież wiadomo, że silne ciało, to zdrowe ciało.

Niech nie zmyli Cię rozmiar nasion Szałwii hiszpańskiej – te małe czarne ziarenka są skarbnicą wartości odżywczych!

W 1 porcji (28 gramów) znajdziesz:

  • Błonnik: 11 g
  • Białko: 4 g
  • Tłuszcze: 9 g (z czego 5 to omega-3)
  • Wapń: 18% dziennego zapotrzebowania
  • Magnez: 30% dziennego zapotrzebowania
  • Fosfor: 27% dziennego zapotrzebowania
  • A także sporą ilość cynku, potasu i witamin z grupy B.

Co więc daje Ci zjadanie tych niepozornych małych nasionek?

2. Antyoksydanty

Nasiona chia na pewno są jednym z najmodniejszych pokarmów ostatnich lat. Kolejną konkurencją, w której zajęłyby podium jest zawartość antyoksydantów.

Antyoksydanty są w nasionach po to, aby tłuszcze w nich zawarte się nie utleniały, aby wnętrze nasion chronione było przed promieniowaniem UV, zanieczyszczeniami, pestycydami… brzmi znajomo? My też stykamy się z tymi czynnikami i one powodują szybsze starzenie się chociażby naszej skóry i tkanek. Zjadając chia i ich antyoksydanty chronimy się przed tymi szkodliwymi czynnikami i przed utlenieniem (utlenianie – czytaj: zmarszczki!).

3. Błonnikowa bomba

Rekomendowana 1 porcja nasion chia to 28 g, w tym 11 g stanowi błonnik. Błonnik to niestrawialne włókna roślinne, szczególnie znane tym, którzy kiedyś byli na diecie (bo syci i nie ma kalorii) czy borykają się z zaparciami (bo działa jak miotełka w naszym przewodzie pokarmowym).

Zjadając chia bogate w błonnik omijamy także reakcję insulinową – glukoza nie wzrasta, insulina nie jest produkowana, tkanka tłuszczowa nie jest odkładana. Sukces!

40% wagi nasionek to błonnik. To czyni z nich najlepsze źródło błonnika na świecie!

4. Dobre tłuszcze

Podobnie jak większość nasion, chia bogate są w kwasy omega 3. Mówi się, że w 1 gramie zawierają ich więcej niż łosoś!

Musimy jednak pamiętać o tym, że w większości są to kwasy tłuszczowe ALA – czyli te, z których dopiero pod wpływem enzymów wyprodukowane zostaną EPA. Niestety tłuszcze z nasion chia nie maja możliwości przekształcić się do DHA – innych istotnych dla naszego serca i mózgu tłuszczy, dlatego pamiętajmy jednak o wzbogacaniu naszej diety olejem rybim.

5. Mocne kości

Białko, wapń, fosfor, magnez… to wszystko składniki wpływające na masę kostną.

Szczególnie imponująca jest zawartość wapnia w ziarenkach – 18% dziennego rekomendowanego zapotrzebowania w 28 g nasion! Wierzcie, bądź nie, ale jest to więcej biorąc pod uwagę gramaturę niż w nabiale! Stąd nasiona chia w codziennym jadłospisie to doskonała alternatywa dla osób, które nie spożywają nabiału, aby uniknąć niedoborów wapnia i tendencji do osteoporozy.

Ich zdrowotne właściwości nie pozostawiają wątpliwości – nasiona chia nie bez powodu są tak popularne. Dla mnie, jako dla praktyka, ważny jest jeszcze jeden aspekt – są bardzo wygodne do włączenia ich w codzienny rytm jedzenia!

Ponieważ nie maja wyraźnego smaku możesz dodać je praktycznie wszędzie! Nie potrzebujemy ich mielić (jak chociażby siemienia lnianego), by wydobyć z nich bogactwo tłuszczy więc można posypywać nimi od razu jogurt, warzywa czy dania z ryżem. Ponieważ doskonale chłoną wodę sprawdzą się jako substytut jajka w wypiekach, zagęszczacz sosów itp.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: