5. Mocne kości
Białko, wapń, fosfor, magnez… to wszystko składniki wpływające na masę kostną.
Szczególnie imponująca jest zawartość wapnia w ziarenkach – 18% dziennego rekomendowanego zapotrzebowania w 28 g nasion! Wierzcie, bądź nie, ale jest to więcej biorąc pod uwagę gramaturę niż w nabiale! Stąd nasiona chia w codziennym jadłospisie to doskonała alternatywa dla osób, które nie spożywają nabiału, aby uniknąć niedoborów wapnia i tendencji do osteoporozy.
Ich zdrowotne właściwości nie pozostawiają wątpliwości – nasiona chia nie bez powodu są tak popularne. Dla mnie, jako dla praktyka, ważny jest jeszcze jeden aspekt – są bardzo wygodne do włączenia ich w codzienny rytm jedzenia!
Ponieważ nie maja wyraźnego smaku możesz dodać je praktycznie wszędzie! Nie potrzebujemy ich mielić (jak chociażby siemienia lnianego), by wydobyć z nich bogactwo tłuszczy więc można posypywać nimi od razu jogurt, warzywa czy dania z ryżem. Ponieważ doskonale chłoną wodę sprawdzą się jako substytut jajka w wypiekach, zagęszczacz sosów itp. |