INSPIRACJE / Przepisy / 19 października 2018

DYNIOWY TOFURNIK Z PRZYPRAWAMI KORZENNYMI

Dynia najlepiej komponuje się z rozgrzewającymi, korzennymi przyprawami. W ciastach i deserach sprawdza się wyśmienicie! Nadaje aksamitnej konsystencji i pięknego koloru. Przygotowaliśmy dla was przepis na tofurnik – wegańska alternatywa dla sernika!

SKŁADNIKI:

Spód:

  • 120 g ciasteczek korzennych
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Masa tofurnikowa:

  • 400 g tofu naturalnego
  • sok z 1 cytryny (organicznej)
  • 1 szklanka puree z dyni hokkaido
  • 1 pomarańcza
  • 3/4 szklanki ksylitolu lub erytrytolu
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • 600 g mleka kokosowego z puszki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli

Wykonanie:

Ciastka łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera. Dodajemy masło orzechowe, olej kokosowy i blendujemy na gładką masę. Ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Mleko kokosowe wkładamy do lodówki, aby się rozwarstwiło. Pomarańczę myjemy, ocieramy ze skórki i wyciskamy z niej sok. Tofu blendujemy na gładką masę z sokiem z pomarańczy i cytryny. ¾ śmietanki (gęstej częśći) mleka koosowego dodajemy do masy tofurnikowej. Dodajemy też puree z dyni, przyprawy, ksylitol, budyń i skórkę pomarańczową. Miksujemy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

Wyciągamy ciasto na spód z lodówki. Ścieramy je na tarce o grubych oczkach wprost do tortownicy i równo rozprowadzamy na spodzie. Delikatnie ugniatamy je rękoma. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Wyciągamy je z piekarnika i zostawiamy na 10-20 minut do ostygnięcia. Następnie przelewamy masę tofurnikową do tortownicy i pieczemy przez 40-50 minut w 200 stopniach. Przed podaniem ubijamy resztę śmietanki kokosowej. Ubitą przekładamy do szprycy i dekorujemy nią ciasto.

Smacznego dyniowego dnia !

  MASA KALORIE  BIAŁKO  TŁUSZCZ  WĘGLOWODANY  BŁONNIK
CAŁOŚĆ: 2199g 4456kcal 87,9g 199,6g 503,8g 22,1g
W 100G: 203kca 4g 908g 23g 1g

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: