INSPIRACJE / Przepisy / 2 września 2019

DUSZONA PIERŚ NA PARZE PODANA Z SOSEM CYTRYNOWYM

Składniki:

  • 2 małe pojedyncze piersi z kurczaka
  • 5 dag masła klarowanego
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 żółtka
  • ½ cytryny
  • szczypiorek
  • 40 dag mrożonych warzyw
  • biały pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Mięso ugotuj na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody. W rondelku zagotuj wodę z octem. Wstaw garnuszek do kąpieli wodnej i ubij płyn z żółtkami. Powstałą masę lekko przestudź. Następnie, cały czas ubijając dodawaj po kawałku masła. Sos dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Warzywa ugotuj na parze lub w małej ilości wody. Mięso pokrój na plastry. Podawaj z ugotowanymi warzywami. Całość polej przygotowanym sosem, posyp szczypiorkiem.

Smacznego!

Waga kalorie Białko Węglowodany Tłuszcz Błonnik
W 100 g 100 g 96 kcal 13,8 g 2,1 g 3,6 g 0,1 g
Całość 696 g 671 kcal 96,3 g 14,3 g 25,3 g 0,9 g

 

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: