Składniki:
- 2 małe pojedyncze piersi z kurczaka
- 5 dag masła klarowanego
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka octu
- 2 żółtka
- ½ cytryny
- szczypiorek
- 40 dag mrożonych warzyw
- biały pieprz
- sól
Przygotowanie:
Mięso ugotuj na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody. W rondelku zagotuj wodę z octem. Wstaw garnuszek do kąpieli wodnej i ubij płyn z żółtkami. Powstałą masę lekko przestudź. Następnie, cały czas ubijając dodawaj po kawałku masła. Sos dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Warzywa ugotuj na parze lub w małej ilości wody. Mięso pokrój na plastry. Podawaj z ugotowanymi warzywami. Całość polej przygotowanym sosem, posyp szczypiorkiem.
Smacznego!
Waga | kalorie | Białko | Węglowodany | Tłuszcz | Błonnik | |
W 100 g | 100 g | 96 kcal | 13,8 g | 2,1 g | 3,6 g | 0,1 g |
Całość | 696 g | 671 kcal | 96,3 g | 14,3 g | 25,3 g | 0,9 g |