Mleka roślinne – jak tanio i szybko robić je w domu?
W prosty sposób można w domowej kuchni przygotować „mleko” roślinne na bazie różnorodnych składników, w zależności na jakich wartościach odżywczych i smaku nam zależy.
Napoje roślinne często wypadają zdecydowanie lepiej w porównaniu z mlekami zwierzęcymi, tym bardziej, że coraz częściej naturalne mleko od krowy/owcy/kozy pasącej się trawą bardzo trudno kupić, a produkty UHT trudno nazwać mlekiem.
Co prawda można gotowe mleko roślinne znaleźć na półce sklepowej, ale często to większy wydatek i dodatki, których nie chcemy np. cukier, zagęszczacz czy konserwanty. No i jeszcze jakość – np. mleko migdałowe ze sklepu ma zawartość ok. 2,5% migdałów, a domowe – od 15-20%.
Wypróbujcie przepisy na pysznne domowe mleka roślinne:
Mleko migdałowe:
- Ok. 300g migdałów (mogą być w łupinkach)
- Woda przefiltrowana (1 l)
Migdały wsypać do naczynia, zalać wodą i odstawić na noc. Następnie migdały odcedzić i zblendować, dodać ilość wody jaka zmieści się do blendera i zmiksować na najwyższych obrotach. Przelać na gęste sitko i dokładnie odcisnąć.
Z tych składników powinien wyjść ok. 1L mleka migdałowego.
Mleko migdałowe zawiera dużo witaminy E witaminy z grupy B i PP , białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, potas, magnez, fosfor, dobrze przyswajany wapń, mangan, żelazo i tryptofan.
Mleczko migdałowe :
- 30 migdałów
- 1 brzoskwinia
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Migdały moczyć przez 12h, następnie zmiksować razem z woda. Na koniec dodać sok z cytryny i rozdrobniona brzoskwinie. Napój można doprawić miodem lub wanilia (naturalną) albo cynamonem.
Mleko sezamowe:
- 1 szklanka nasion sezamu
- 4 szklanki cieplej wody
Wsyp do blendera nasiona sezamu, dodaj niewielka ilość ciepłej wody. Blenduj na wysokich obrotach i stopniowo dodawaj resztę wody. W zależności od smaku można dodać trochę wanilii, miodu, daktyli lub rodzynek (wówczas trzeba zmiksować je z mlekiem).
Mleko ryżowe:
- 1 szklanka brązowego ryżu
- 1,5 litra wody
Ryż opłukaj na sitku, następnie namocz przez kilka godzin w 1 litrze wody. Następnie dolej pozostały litr wody, dodaj szczyptę soli morskiej, przykryj nieszczelnie pokrywką tak, aby woda odparowywała i gotuj na bardzo małym płomieniu przez 30-40min. Po ugotowaniu i przestudzeniu przecedzić przez gazę lub gęste sito. Można dosłodzić miodem lub naturalnym cukrem np. ksylitolem do smaku.
Mleko kokosowe:
- Wiórki kokosowe 200g
- 1 litr wody
- 3 daktyle
Zalać wiórki i daktyle wodą i odstawić na godzinę. Następnie podgrzać do temperatury 50-60 stopni. Blendować 3 minuty na najwyższych obrotach, następnie odcedzić na gęstym sitku.
Mleko pszeniczne:
- 1 szklanka kiełków pszenicy
- 4 szklanki wody
- ½ szklanki rodzynek
Zalać kiełki wodą, następnie blendować na wysokich obrotach przez ok. 2 minuty, przecedzić przez gazę lub gęste sitko. Odcedzony płyn ponownie przelać do blendera, dodać rodzynki, zblendować. Gotowe!
Mleko sojowe:
- 1 szklanka soi niemodyfikowanej genetycznie
- 6 szklanek wody
Soję zalać 3 szklankami wody i odstawić na 12 godzin. Następnie zblenduj, przelać do garnka dodać kolejne 3 szklanki wody. Całość gotuj przez 30 minut na małym gazie uważając, by nie wykipiało. Okarę (zmiksowane ziarna soi) odsącz przez gazę.
Okarę możesz wykorzystać jako farsz do gołąbków, do pieczenia chleba lub przygotowania kotletów sojowych.
Mleko z orzechów nerkowca:
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- 4 szklanki wody
Opłucz orzechy, po czym zalej je wodą, namaczaj ok. 2 godziny. Następnie zblenduj, możesz dodać cynamon lub wanilie do smaku. Przecedź przez gazę lub gęste sitko.
Mleko z orzechów włoskich:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka orzechów włoskich
Namoczyć orzechy na noc, rano odlać wodę i zmielić w blenderze, dolać co najmniej 2 szklanki czystej wody, dodać szczyptę soli.
Mleko owsiane:
- 1 szklanka płatków owsianych
- ½ szklanki wiórków kokosowych
Gotuj płatki z wiórkami kokosowymi 15 min w 1 litrze wody. Ostudzone płatki dokładnie zmiksuj. Dodaj 2 szklanki wody i ponownie zmiksuj. Dopraw łyżeczką cukru waniliowego i szczyptą soli morskiej. Odsącz na gęstym sitku.
Mleko „czekoladowe” po treningowe:
- szklanka orzechów włoskich lub migdałów
- łyżki syropu z agawy
- 4 daktyle
- 1 laska wanilii
- 250 ml wody
Opłukane orzechy moczyć w wodzie przez 2 godziny. Zblendować z pozostałymi składnikami. Przecedzić przez gazę.
Mleko bananowe po treningowe:
- 2 mrożone banany
- 1 szklanka wody
- 5 daktyli
- 1 łyżeczka cynamonu
Umieść wszystkie składniki w blenderze i blenduj przez ok 1 minutę