INSPIRACJE / Przepisy / 12 kwietnia 2019

Dietetyczne ciasto biszkoptowe

Składniki (na małą okrągłą lub prostokątną blaszkę):

Biszkopt (spód):

  • 3 jajka
  • 1 łyżka odtłuszczonego mleka w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki otrębów pszennych
  • 5 łyżeczek ksylitolu lub stewii

Czekoladowa pianka serowa:

  • 1 łyżeczka odtłuszczonego kakao
  • 500g sera białego chudego
  • Stewia lub ksylitol wg smaku
  • 0,5 szklanki wrzątku
  • 2 łyżeczki żelatyny

Galaretka:

  • 1,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki syropu owocowego light
  • 3-5 łyżeczek agaru

 

Sposób przygotowania:

1.Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Miksując na najmniejszych obrotach dodajemy po kolei pozostałe składnik na biszkopt. Przekładamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20 minut. Pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia. Kiedy ciasto wystygnie, odklejamy je od papieru, formę wykładamy szczelnie folią spożywczą (żeby nic nam potem nie wypłynęło), chyba, że używamy formy silikonowej. Ser miksujemy z kakao i stewią.

2.Żelatynę rozrabiamy w 0,5 szklanki wrzątku i dodajemy do sera (najlepiej przez sitko, żeby nie było grudek)

3.Powstałą masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki, aż zastygnie

4.Kiedy masa serowa stężeje przygotowujemy galaretkę

5.W 0,5 szklance wrzątku rozpuszczamy żelatynę i mieszamy ze szklanką wody i 0,5 szklanki syropu malinowego (najlepiej spróbować, czy nie dodać więcej syropu)

6.Wstawiamy galaretkę do lodówki. Kiedy galaretka będzie zimna i zacznie lekko gęstnieć wylewamy ją delikatnie na czekoladową masę serową i wszystko wstawiamy znów do lodówki.

Beziki można zrobić z ubitych białek jaj/aquafaby oraz ksylitu. 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: