INSPIRACJE / Przepisy / 12 kwietnia 2019

Ciasto figowe

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2/3 szklanki napoju migdałowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek erytrytolu lub ksylitolu
  • 1 i 3/4 szklanki mieszanki mąk bezglutenowych lub mąki pełnoziarnistej
  • garść suszonych daktyli
  • 1 gorzka czekolada
  • 50 g płatków migdałowych
  • 5 świeżych fig

 

Sposób przygotowania:

1.Banany rozgniatamy widelcem.

2.W jednym naczyniu mieszamy mąki, sodę, proszek do pieczenia, kakao i erytrytol, a w drugim banany, olej i mleko.

3.Następnie łączymy składniki i dokładnie mieszamy.

4.Daktyle kroimy w kostkę, dodajemy do masy i ponownie mieszamy.

5.Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.

6.Pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

7.Gdy ciasto już ostygnie przygotowujemy dekorację.

8.W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Możemy dodać odrobinę mleka roślinnego, aby łatwiej było ją rozpuścić.

9.Ciepłą polewą polewamy ciasto.

10.Figi kroimy na ćwiartki i układamy na cieście. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.

11.Odstawiamy do zastygnięcia polewy.

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: