Czego potrzebujesz?
Piekarnika, blacha wyłożonej papierem do pieczenia, blendera,
młynka do kawy(przeznaczone d mielenia ziaren), miski.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej
- 2 łyżki miodu
- 0,5 szklanki mleka, najlepiej roślinnego
- 0,5 szklanki suszonych owoców lub rodzynek
- 3 garści słonecznika (najlepiej uprzednio namoczonego i dobrze opłukanego)
- szczypta kurkumy
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 2 duże łyżki (płaskie) siemienia lnianego (niemielonego)
- 1 kopiasta łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego lub olej z orzechów włoskich
Przygotowanie:
Uprzednio ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, miód i mleko miksujemy na gładką masę. Wkładamy ją do miski i łączymy z suszonymi owocami, słonecznikiem, kurkumą, wiórkami kokosowymi, siemieniem lnianym (uprzednio zmielonym w młynku do kawy) i olejem kokosowym.
Wszystko dokładnie mieszamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem. Kształt ciastek dowolny.
Pieczemy w temp. 150 st. przez około 25 min (góra-dół), a kolejne 5-10 minut z opcją termoobiegu. N ostatnie kilka minut przewrócić ciasteczka na drugą stronę.
Produkt | Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik |
2 szkl kaszy jaglanej ugotowanej | 426 | 13,7 g | 3,4 | 83,2 | 3,8 |
2 łyżki miodu | 162 | 0,2 | 0 | 39,8 | 0 |
0,5 szkl mleka migdałowego | 36 | 1,1 | 2,5 | 1,8 | 1 |
0,5 szkl rodzynek | 200 | 1,6 | 0,4 | 45,3 | 4,6 |
Słonecznik 40g | 231 | 11,5 | 17,5 | 7,4 | 2,4 |
0,5 szkl wiórków kokosowych | 314 | 3,2 | 30,2 | 5,4 | 4,5 |
2 łyżki siemienia lnianego | 100 | 5,8 | 6,2 | 3,4 | 3,6 |
RAZEM | 1469kcal | 37,1 g | 60,2 g | 183,3 g | 19,9 g |