INSPIRACJE / Przepisy / 14 marca 2019

CIASTECZKA Z KASZĄ JAGLANĄ I SŁONECZNIKIEM

Czego potrzebujesz?

Piekarnika, blacha wyłożonej papierem do pieczenia, blendera,

młynka do kawy(przeznaczone d mielenia ziaren), miski.

 

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki miodu
  • 0,5 szklanki mleka, najlepiej roślinnego
  • 0,5 szklanki suszonych owoców lub rodzynek
  • 3 garści słonecznika (najlepiej uprzednio namoczonego i dobrze opłukanego)
  • szczypta kurkumy
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 duże łyżki (płaskie) siemienia lnianego (niemielonego)
  • 1 kopiasta łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego lub olej z orzechów włoskich

 

Przygotowanie:

Uprzednio ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, miód i mleko miksujemy na gładką masę. Wkładamy ją do miski i łączymy z suszonymi owocami, słonecznikiem, kurkumą, wiórkami kokosowymi, siemieniem lnianym (uprzednio zmielonym w młynku do kawy) i olejem kokosowym.

Wszystko dokładnie mieszamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem. Kształt ciastek dowolny.

Pieczemy w temp. 150 st. przez około 25 min (góra-dół), a kolejne 5-10 minut z opcją termoobiegu. N ostatnie kilka minut przewrócić ciasteczka na drugą stronę.

 

Produkt Kalorie    Białko   Tłuszcze  Węglowodany   Błonnik
2 szkl kaszy jaglanej ugotowanej 426 13,7 g 3,4 83,2 3,8
2 łyżki miodu 162 0,2 0 39,8 0
0,5 szkl mleka migdałowego 36 1,1 2,5 1,8 1
0,5 szkl rodzynek 200 1,6 0,4 45,3 4,6
Słonecznik 40g 231 11,5 17,5 7,4 2,4
0,5 szkl wiórków kokosowych 314 3,2 30,2 5,4 4,5
2 łyżki siemienia lnianego 100 5,8 6,2 3,4 3,6
RAZEM 1469kcal 37,1 g 60,2 g 183,3 g 19,9 g

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: