INSPIRACJE / Przepisy / 13 grudnia 2019

Chłodnik z botwinką

Składniki:

  • 3 szklanki zsiadłego mleka
  • 1 pęczek botwiny
  • 1 średni ogórek
  • ¼ pęczka szczypiorku
  • ¼ pęczka koperku
  • 2 ugotowane jajka
  • 2 łyżki śmietanki sojowej
  • 1 łyżka zakwasu buraczanego lub 1 łyżeczka koncentratu buraczanego
  • Sól, cukier, kwasek cytrynowy do smaku

Sposób przyrządzenia:

Botwinę opłukać, drobno pokroić. Ugotować w dwóch szklankach wody z dodatkiem soli i kwasku cytrynowego. Dobrze ostudzić. Ogórek umyć, obrać, pokroić w paseczki. Opłukać koperek i szczypiorek, również drobno pokroić.  Roztrzepać zsiadłe mleko. Dodać schłodzoną botwinę z wywarem, ogórki,  zieleninę i i zakwas buraczany. Doprawić do smaku cukrem i odrobiną soli. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, wstawić zupę do lodówki. Rozlać chłodnik do filiżanek, do każdej porcji dodać po pół jajka ugotowanego na twardo.

 

        Całość          Kcal         Białko Węglowodany       Tłuszcze
          1219g          697,4          42,9g             48,2g         35,1g
          100g          57,2          3,5g             4g          2,9g

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: