INSPIRACJE / Przepisy / 12 września 2018

Chleb z kaszy gryczanej

Składniki:
  • kasza gryczana niepalona 500 g
  • sól himalajska/sól morska 2 łyżeczki
  • woda– przegotowana lub przefiltrowana
Sposób przygotowania:
Kaszę opłucz na sicie, wsyp do miski i zalej wodą tylko do przykrycia kaszy. Odstaw na noc (na 10-12 godzin). Następnego dnia rano przemieszaj zawartość miski i uzupełnij wodą. Odstaw na cały dzień. Wieczorem zmiksuj kaszę nie odlewając wody, dodaj sól i wymieszaj. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i umieść w zimnym piekarniku na całą noc. Kolejnego dnia nie wyjmując formy z masą nagrzej piekarnik do 200 stopni i piec chleb przez 50-55 minut.
Cały chleb: Waga (1712 g), Białko (63,0 g), Tłuszcz (15,5 g),Węglowodany ( 346,5 g), Błonnik (29,5 g), Energia (1680 kcal)
Dla 100g: Waga (100 g), Białko (3,7 g), Tłuszcz (0,9 g), Węglowodany (20,2 g), Błonnik (1,7 g) Energia (98 kcal)

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: