INSPIRACJE / Przepisy / 15 września 2018

Burger z buraków, kaszy i ziaren

Składniki:

  • 2 szklanki startych na grubych oczkach surowych buraków (240g)
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy bulgur (300g)
  • 1 szklanka uprażonych nasion słonecznika (120g)
  • ½ szklanki uprażonych nasion sezamu (120g)
  • ½ posiekanej cebuli
  • ½ szklanki otrąb pszennych
  • ¼ szklanki oleju kokosowego
  • 3-4 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki posiekane natki pietruszki
  • 4 szt. posiekanych ząbków czosnku
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • Sól do smaku

Przygotowanie:

Nastawiamy piekarnik na 180st.C. Ścieramy surowe buraczki na tarce, kroimy cebulę i natkę pietruszki, siekamy czosnek. Prażymy nasiona słonecznika na patelni. Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski, dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt mokra i rozpada się dodajemy więcej otrąb pszennej lub mąki. Formujemy kotleciki wybranej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok 25min.

 

Masa Kalorie Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik
Całość 1047g 2725 kcal 80,8g 198,5g 158g 42,4g
100g 260,3g 7,7g 19g 15,1g 4g

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: