INSPIRACJE / Przepisy / 18 października 2019

Biszkopt pomarańczowy z kalafiora

Składniki

  • 2 całe jajka + 1 białko
  • 200g surowego kalafiora
  • 50g mąki gryczanej
  • 30g odżywki białkowej
  • 20g wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 5g oleju kokosowego nierafinowanego
  • Opcjonalnie: aromat funky flavors (zero kcal)

 

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy na sztywno. Kalafior blendujemy na drobne cząsteczki, przesiewamy do niego mąkę i odżywkę białkową, dodajemy żółtka, rozpuszczony olej, sok i kilka łyżek piany- wszystko dokładnie miksujemy. Jeśli masa jest zbyt ‘sucha’ można dodać np. mleka roślinnego. Dodajemy resztę piany i mieszamy łopatką. Wylewamy do formy (u mnie 16cm) i pieczemy 25min w temp.  180°

 

  kcal Białko Węglowodany Tłuszcz
całość 543 51,4g 50g 18g

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: