INSPIRACJE / Przepisy / 15 kwietnia 2019

Bigos z czerwonej kapusty z suszonymi owocami

Składniki:

  • główka czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • suszone owoce (rodzynki, śliwki, morele) – po garść każdego
  • 1 łyżka oleju koksowego
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • miód
  • czerwone wino
  • przyprawy do smaku

 

Sposób przygotowania:

  1. Kilka godzin wcześniej trzeba namoczyć w czerwonym winie suszone owoce. Wino powinno w miarę zakrywać owoce. Dobrze jest przeciąć morele na pół, żeby lepiej nasiąkały winem – śliwki i rodzynki nie potrzebują pomocy. Co jakiś czas warto zamieszać owoce, ewentualnie uzupełnić wino.
  2. Gdy stwierdzimy, że owoce są miękkie stawiamy je na palniku i gotujemy na wolnym ogniu, by nieco odparować wino.
  3. Kapustę kroimy na kawałki przypominające łazanki – najlepiej odcinać cząstki kapusty szerokości ok. 2 cm a potem ciąć je w poprzek na kwadratowe kawałki. Pokrojoną kapustę solimy (ale nie za dużo) i mieszamy w misce, żeby zmiękła.
  4. Na niewielkiej ilości oleju zeszklić posiekaną cebulę. Następnie dodać poszatkowaną czerwoną kapustę, podlać odrobiną wody oraz sokiem z cytryny i dusić pod przykryciem do czasu, gdy będzie na pół miękka.
  5. Do półmiękkiej kapusty dodajemy owoce razem z winem i dalej dusimy, mieszając, by nic nie przywarło do dna. Gdy potrawa zacznie gęstnieć, dodajemy miód (na początek 2-3 łyżki, a potem można więcej wedle gustu) i doprawiamy pieprzem. Chwilę dusimy, cały czas mieszając z powodu miodu.
  6. Odstawiamy na 30 minut do godziny, żeby składniki przemacerowały się.
  7. Odgrzewając przed podaniem podlewamy kapustę odrobiną wody.

 

 

  KALORIE BIAŁKO TŁUSZCZE WĘGLOWODANY
CAŁOŚĆ: 1271kcal 68g 26,4g 274,7g

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: