INSPIRACJE / Przepisy / 8 maja 2019

BEZGLUTENOWY KEKS

Keks to tradycyjny wypiek. Słodkie ciasto pełne bakalii możemy przygotować także w nieco zdrowszej wersji. Wegańskie, bezglutenowe i bez cukru stanowi doskonałą alternatywę dla osób, które starają się zdrowo odżywiać lub stosują dietę wykluczeniową. Pyszne ciasto doskonale sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i jako zdrowa przekąska pełna suszonych owoców i orzechów. Jeśli chcemy, możemy zmienić bakalie na inne, np. dodać suszonych śliwek, orzechów laskowych  czy doprawić keks kardamonem. To ciasto, które każdy przygotowuje inaczej – według własnego smaku. Jeśli chcemy – możemy polać go lukrem lub gorzką czekoladą. Nie jest to jednak konieczne.

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 szklanki startej marchewki
  • 100 g rodzynek
  • 100 g daktyli
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 pomarańcze
  • 2 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego
  • 2,5 szklanki mleka migdałowego
  • łyżeczka cynamonu
  • cukier waniliowy

Lukier:

  • 200 g cukru pudru z ksylitolu
  • 6 łyżek wody lub soku z cytryny

Wykonanie:

Cytrusy parzymy, ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach (na wiórki). Daktyle i morele kroimy w kostkę. Wszystkie bakalie mieszamy z marchewką, sokiem i skórką z cytrusów oraz olejem. Mąki, proszek do pieczenia, sól i przyprawy przesiewamy do miski. Następnie dodajemy mieszankę bakaliową, mleko i dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy na babkę lub dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 70 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka.

Na lukier mieszamy cukier puder z wodą. Dodajemy ją stopniowo, do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Polewamy nim ciasto po ostygnięciu.

 

MASA KALORIE BIAŁKO TŁUSZCZE WĘGLOWODANY BŁONNIK
CAŁOŚĆ: 2938g 7309 kcal 93g 222g 1259,5g 91,3g
W 100G: 248,8kcal 3,2g 7,6g 42,9g 3,1g

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: