INSPIRACJE / Przepisy / 8 maja 2019

BAKŁAŻANY FASZEROWANE SOCZEWICĄ I TAHINI

SKŁADNIKI:

  • 2 bakłażany
  • 1 szklanka ugotowanej soczewicy
  • 1 młoda cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 gałązki natki pietruszki + do dekoracji
  • 2 łyżki tahini
  • sok z połowy limonki
  • sól, pieprz, oliwa
  • przyprawy: po 1 łyżeczce kurkumy, oregano, kminu rzymskiego, kolendry, po 1/3 łyżeczki ostrej i łagodnej papryki w proszku
  • do podania: jogurt grecki*, granat

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bakłażany przekroić na połówki, położyć rozcięciem do góry na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 – 30 minut. Wyjąć miąższ łyżeczką pozostawiając ok. 1/2 cm brzegów bakłażana.
  2. Ugotować soczewicę, tak aby wchłonęła całą wodę. Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oliwy, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i drobno posiekany czosnek, podsmażać 2-3 minuty, następnie dodać posiekany miąższ z upieczonych bakłażanów, doprawić solą, pieprzem i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
  3. Dodać przyprawy, smażyć przez minutę, następnie skrapiając składniki wodą smażyć jeszcze przez 2 minuty. Dodać posiekane listki natki pietruszki i odstawić z ognia. Dodać ugotowaną soczewicę, tahini i sok z limonki, wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
  4. Farsz nałożyć w wydrążone połówki bakłażana uprzednio doprawione solą i posmarowanego oliwą extra vergine i piec przez ok. 15 minut w 180 stopniach C. Skropić oliwą, podawać z jogurtem, granatem i natką pietruszki.
  5. WSKAZÓWKI: zamiast jogurtu greckiego w wersji wegańskiej można podać sos z tahini: zmiksować pastę tahini z sokiem z cytryny, czosnkiem i stopniowo dodawaną zimną wodą.

 

 

  BIAŁKO TŁUSZCZE WĘGLOWODANY BŁONNIK
Porcja 500kcal 27,4g 12,9g 76,7g 20,3g
Porcja 150kcal 8,24g 3,89g 23,03g 6,11g

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


close

Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • angle-double-right
    Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • angle-double-right
    Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • angle-double-right
    Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: