Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 pęczek dymki
- 3 ząbki czosnku
- 1 duży pomidor
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1 łyżeczka kminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta chili
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- podwójna pierś z kurczaka – na odkwaszaniu pomijamy ten składnik
Przygotowanie:
- Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Bakłażany myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i nacinamy nożem w kratkę, tak, by nie uszkodzić skóry. Oprószamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pół godziny.
- Łyżką wyciągamy upieczony miąższ – pozostawiając brzegi bakłażana.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy posiekaną dymkę (białą i zieloną część) oraz drobno pokrojone ząbki czosnku. Dorzucamy miąższ z bakłażanów i smażymy razem kilka minut. Dodajemy przyprawy i świeżą kolendrę (kilka listków zostawiamy do przybrania). Mieszamy i odstawiamy z ognia.
- Dodajemy kaszę jaglaną i posiekanego, obranego ze skórki pomidora. Ewentualnie doprawiamy jeszcze farsz solą i pieprzem. Nadziewamy bakłażana i zapiekamy przez kwadrans w 180 stopniach.
- W międzyczasie grillujemy pierś z kurczaka doprawioną wcześniej przyprawą do kurczaka z grilla na odpowiedniej patelni.
- Podajemy od razu posypując upieczone bakłażany pozostałymi listkami kolendry.
Waga | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik | Energia | |
wszystkie produkty: | 1078,5 g | 53,1 g | 19,2 g | 84,6 g | 17,4 g | 623 kcal |
dla 100g: | 100 g | 4,9 g | 1,8 g | 7,8 g | 1,6 g | 58 kcal |