INSPIRACJE / Odchudzanie / 10 kwietnia 2018

Aloes – zwykła roślina o niezwykłych właściwościach

Aloes zwyczajny jest rośliną wieloletnią o mięsistych liściach. Pochodzi z regionu Afryki Północnej, natomiast powszechnie rośnie na wszystkich kontynentach. Jako roślina ozdobna potrzebuje stanowisk silnie nasłonecznionych z przepuszczalną glebą. Jego właściwości skutecznie wykorzystywane są w dziedzinie farmakologii jak i w kosmetologii. Aloes wykazuje pozytywny wpływ w leczeniu różnych dolegliwości i chorób na przykład astmy czy przewlekłej obturacyjnej choroby płuc, przez co zyskał w ostatnich latach na popularności. Ponadto stwierdzono korzystne właściwości polegające na hamowaniu procesu starzenia się organizmu, redukujące ryzyko wystąpienia zawału serca oraz choroby Alzheimera

W swoim składzie w przeważającej ilość, bo 98 % zawiera wodę. Jedynie 2 % suchej masy stanowią różne związki. 73% suchej masy aloesu stanowi błonnik pokarmowy. Analiza chemiczna aloe vera ujawniła obecność około 270 substancji chemicznie czynnych wliczając w to:

  • składniki mineralne- cynk, miedź, potas, sód, magnez, fosfor
  • witaminy- beta-karoten, kwas askorbinowy, tokoferol oraz witaminy z grupy B
  • lignina- wspomaga przechodzenie innych składników w głębsze partie skóry
  • aminokwasy niezbędne- jak metionina, izoleucyna, lizyna, leucyna, walina, treonina, fenyloalanina. Ponadto wiele innych aminokwasów niezaliczanych do grupy niezbędnych jak na przykład kwas asparginowy, arginina.
  • Enzymy wykazujące silne działanie przeciwzapalne
  • Cukry w szczególności polisacharydy wykazujące działanie stymulujące układ odpornościowy
  • Związki wykazujące działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwzapalne
  • Kwasy tłuszczowe- linolowy, linolenowy, arachidonowy, stearynowy

Zawartość tych składników świadczy o właściwościach dobroczynnych dla zdrowia.

Właściwości prozdrowotne

Aloes był stosowany już w Starożytności, Egipcjanie wykorzystywali jego właściwości lecznicze jak i kosmetyczne. O aloesie, jako roślinie leczniczej pisali już autorzy najstarszych podręczników medycznych. Roślina ta od dawna jest wykorzystywana w medycynie ludowej jak lek na schorzenia skórne a także, jako dodatek do żywności i napojów. Sok z aloesu jest źródłem naturalnych związków o działaniu przeciwzapalnym (beta-sitosterol, kwas salicylowy, kampesterol, bradykinaza), przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym i przeciwwirusowym (fenole, kwas cynamonowy, kwas chryzofanowy, lupeol i związki siarkowe). Kwas salicylowy, lupeol i mleczan magnezowy wykazują dodatkowo działanie przeciwbólowe. Składniki te sprawiają, że regularne spożywanie soku aloesowego wspomaga naszą odporność, łagodzi stany zapalne w organizmie, pomaga w regeneracji i odbudowie tkanek.

Aloes wykazuje działanie regenerujące i uszczelniające naczynia krwionośne oraz zdolność do penetracji przez skórę do organizmu. Znalazł swoje zastosowanie zarówno w alternatywnych metodach leczenia. Skutecznie wykorzystywany jest w leczeniu ran przyśpieszając ich gojenie, w leczeniu oparzeń. Najbardziej znaną właściwością aloesu są jego zdolności oczyszczające. Pozytywny wpływ miąższu aloesowego na pracę jelit polega na likwidacji chronicznych zaparć, stymulacji organizmu do usuwania toksyn oraz zapewnieniu korzystnej równowagi bakteryjnej w jelicie grubym. Miąższ aloesowy w pewien sposób reguluje mikroflorę przewodu pokarmowego, wykazując działanie bakteriostatycznie na drobnoustroje chorobotwórcze i stymulując rozwój probiotycznych szczepów bakterii mlekowych. Naukowcy wskazują również na wykorzystanie miąższu aloesu w leczeniu choroby wrzodowej żołądka wywołanej Helicobacter pylori, ponieważ:

  • Łagodzi ból
  • Ułatwia trawienie pokarmów
  • Przyśpiesza gojenie nadżerek i owrzodzeń

Miąższ aloesu wykorzystywany jest również w prewencji otyłości i cukrzycy. Niektóre jego składniki jak wapń, chrom czy witamina B6 regulują wydzielanie insuliny przez regulację gospodarki węglowodanowej organizmu. Potwierdzeniem prewencyjnego działania miąższu aloesu są badania przeprowadzone w Indiach na grupie 5000 osób.

Ze względu na szereg właściwość aloes cieszy się dużą popularnością wśród badaczy. W czasopiśmie Biological & Pharmaceutical Bulletin opublikowano badanie przeprowadzone na grupie szczurów. Szczurom podano dojelitowo aloes. Aloina zawarta w aloesie została zmetabolizowana przez bakterie jelitowe. Nowopowstała substancja prowadziła do wzrostu ilości wody w kale tym samym poprawiając perystaltykę jelit, co przyśpiesza wypróżnienie.

Inne badania wykazały możliwy pozytywny wpływ żelaza pochodzącego z aloesu w połączeniu z probiotykami na obniżenie poziomu frakcji LDL cholesterolu o 40% przy jednoczesnym wzroście poziomu frakcji HDL cholesterolu o 12%.

Przemysł kosmetyczny wykorzystuje liście aloesu do produkcji kremów, balsamów, mydeł, emulsji doi po opalaniu, płynów do kąpieli oraz maseczek ziołowych. Przemysł farmaceutyczno-kosmetyczny produkuje preparaty leczące zmiany skórne np. trądzik, szampony przeciwłupieżowe, preparaty przeciw wypadaniu włosów.

Na polskim rynku istnieje duży asortyment napojów z aloesu. Na co należy zwrócić uwagę przy wybieraniu tego produktu, na to, czy nie zawiera dodatku substancji słodzących: cukru, sacharozy, fruktozy. Warto też pamiętać, aby samego aloesu w składzie było jak najwięcej, co za tym idzie należy czytać uważnie etykiety.

M. Kumar, S. Rakesh, R. Nagpal, et al.Probiotic Lactobacillus rhamnosusGG and Aloe veragel improve lipid profiles in hypercholesterolemic rats. Nutrition, 2013, 29(3): 574–579

A. Kukułowicz, I. Steinka: Aloes- możliwość wykorzystania, jako suplementu diety Probl Hig Epidemiol 2010, 91(4): 632-636

E. Cieślik, K. Turcza, Właściwości prozdrowotne aloesu zwyczajnego Aloe vera(L.) Webb. (Aloe barbadensis Mill) Post Fitoter 2015; (16)2: 117-124

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


Ebook „Lato na talerzu”

WYPRÓBUJ SMAKI LATA

  • Dania na grilla i z rożna, bo w końcu w tym sezonie zjeść ich trochę można…
  • Lody, które nie tylko smakują przepysznie, ale wyglądają dobrze kalorycznie…
  • Na deser owocowa tarta, oczywiście grzechu warta! A takiej tarty nie odmawia nawet uparty…

Wpisz swój mail, aby otrzymać ebook: