INSPIRACJE / Odżywianie / 5 września 2017

Najzdrowsze z najzdrowszych. Czyli jak być zdrowym, młodym i pięknym jedząc tylko 5 warzyw.

Agata Kolis
Dietetyk pracująca w Poradni Przystanek Zdrowie

Od przedszkola słyszymy że szpinak to najzdrowsze warzywo świata , chociaż większość z nas zapewne nie była jego smakoszami w dzieciństwie. Czy jego „magiczne” właściwości to fakt, czy to tylko mit królujących w przekonaniach naszych mam?
Rzeczywiście szpinak jest źródłem żelaza i wapnia, który stanowi budulec naszego ciała, jednak to nie on zajmuje pierwsze miejsce w rankingu najzdrowszych warzyw na świecie. Otóż wg rządowej agencji Centers for Disease Control to miejsce należy do…

1

Rukiew wodna

Popularnie znanej nam jako rzeżucha. Rukiew spożywana codziennie wyraźnie odmładza skórę, spłyca zmarszczki, zmniejsza zaczerwienienia i przebarwienia oraz powoduje zwężenie porów. Co prawda nie jest to jeszcze jedzone na co dzień warzywo w Polsce, ale w sklepach ogrodniczych można kupić nasiona i samemu wysiać ją w doniczce.

2

Kapusta pekińska

Bogata w witaminę A odpowiedzialną za stan naszych zębów, kości, włosów, skóry, oczu i paznokci. Ponadto reguluje pracę jelit, utrzymuje poziom glukozy we krwi na stałym poziomie, obniża poziom złego cholesterolu we krwi oraz przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu. Kapusta ma też właściwości alkalizujące (odkwasza organizm), poprawia stan cery i wspomaga odchudzanie. 

3

Boćwina

W liściach boćwiny znajduje się zaskakująco dużo białka. Boćwina dostarcza też węglowodanów złożonych. Inne zalety boćwiny to duża zawartość potasu, żelaza i wapnia oraz witamin: prowitaminy A, a także B1, B2 oraz C. Jest też dobrym źródłem kwasu foliowego i błonnika. Zupa z botwinki, uwaga, pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Jest łatwostrawna i odświeżająca, dlatego warto ją jeść podczas infekcji, przeziębień, czy podwyższonej temperatury. Co ciekawe, naukowcy doszukali się w botwinie substancji o działaniu podobnym do kobiecych hormonów płciowych, estrogenów. A to są hormony piękna i młodości działające odmładzająco, kojąco na skórę oraz podnoszące kobiece libido.

4

Burak ćwikłowy 

Działający przeciwnowotworowo, poprawiający jakość krwi i odporność i obniżający cholesterol. Sok z czerwonych buraków wykazuje właściwości podobne do czerwonego wina, ponieważ buraki – jak wino – wzmacniają odporność organizmu oraz chronią nas przed infekcjami. Ponadto przyspiesza regenerację skóry, sprawia, że wolniej się ona starzeje, dodaje nam sił, obniża ciśnienie krwi oraz stymuluje pracę układu krwionośnego.

5

Szpinak

I piąte miejsce należy właśnie do słynnego szpinaku, który przede wszystkim chroni przed miażdżycą i obniża ciśnienie krwi. Szpinak jest również świetnym źródłem beta-karotenu, drugim zaraz po marchewce. Czemu zatem nie ma żółto – pomarańczowego koloru? Ponieważ maskuje go chlorofil, zielony barwnik w nim zawarty. Ponadto szpinak pomaga w leczeniu zaparć, wspomaga system odpornościowy organizmu, oraz dobrze działa na pamięć. Polecany szczególnie osobom, które mają problemy z trzustką.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Żeligowskiego 46/15
Łódź

666 816 007 | kontakt@poradniaprzystanekzdrowie.pl


close

Zdrowie zaczyna się od kuchni

Pobierz bezpłatny ebook